Vad är överskådlighetsprincipen?

Överskådlighetsprincipen innebär att årsredovisningen ska vara upplagd så att även en “lekman” kan förstå den. I princip ska vem som helst kunna förstå sig på den utan svårighet – oavsett utbildning, kunskap, eller tidigare erfarenheter.

Årsredovisningen har tre huvudprinciper, där överskådlighetsprincipen är en av dessa. De andra två är god redovisningssed och rättvisande bild. Tillsammans gör dessa principer att årsredovisningen blir korrekt och rättvisande. Detta underlättar såklart för investerare eftersom det gör att man kan till en större grad kan lita på att årsredovisningen är korrekt.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 81% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Andra principer inom bokföring och redovisning

Överskådlighetsprincipen är endast en av flera andra redovisningsprinciper. Tillsammans gör alla principer att bolagets räkenskaper redovisas på ett korrekt och rättvisande sätt – vilket såklart är väldigt viktigt.

Vi har samlat en lista med alla redovisningsprinciper så att du enkelt kan få en överblick över dem.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.