Vad innebär otillbörlig marknadspåverkan?

Otillbörlig marknadspåverkan innebär att någon eller några har påverkat kursen för en aktie (eller annat värdepapper) på ett olagligt sätt. Det är helt enkelt inte lagligt att sprida felaktig och kursmanipulerande information, och det betraktas då som otillbörlig marknadspåverkan och marknadsmissbruk, samt svindleri i vissa fall.

I många fall handlar det om att pumpa upp (se till att aktiekursen stiger) för att sedan dumpa (sälja) den när den stigit mycket – och detta kallas då för pump & dump, vilket ofta förekommer på nätforum.

Detta förekommer dock vanligtvis bland de lite mindre företagen vars aktie har en låg likviditet/omsättning på marknaden (få aktier som handlas). Det beror på att det är lättare att påverka dessa aktier, än de stora jättarna där det omsätts väldigt stora belopp dagligen.

Det kan vara privatpersoner som står bakom en sådan här marknadspåverkan, men det måste inte vara det. Även företagets ledning och storägare kan stå bakom (försök till) marknadsmissbruk och en otillbörlig påverkan på kursens utveckling. Det kan då ske genom att de exempelvis sprider falsk information på olika sätt.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 81% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Otillbörlig marknadspåverkan påverkar kursen

Det är vanligt förekommande att otillbörlig marknadspåverkan (eller försök till detta) förekommer på diverse olika nätforum, sociala medier, och bloggar. På senare år har detta fenomen ökat i takt med att allt fler har anslutit sig till att diskutera aktier och värdepapper online.

Men även företagets ledning och stora aktieägare kan agera på ett sådant sätt som klassas som otillbörlig marknadspåverkan. Det gäller också om man bedriver handel mellan egna depåer (aktiekonton) eller försöker påverka olika typer av derivat eller finansiella instrument på ett otillåtet sätt.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.