Nyårslöfte kopplat till sparande och investeringar

Vi närmar oss slutet av året, och många börjar nu fundera på vad deras nyårslöfte(n) ska vara. Det kan därför vara lämpligt att gå igenom detta och dela med oss av våra tankar kring ämnet.

Som alla känner till brukar det vara svårt att hålla nyårslöften i längden, och det gäller i princip oavsett vad det är för löfte – men det gäller nog särskilt när det kommer till pengar. Alla har en relation till pengar och synen på pengar kan skilja sig åt stort mellan olika personer.

Är det så att du har som nyårslöfte att komma igång med ett sparande och börja investera så har du kommit helt rätt. Vi ska nu lite kort gå igenom sådant som vi tycker kan vara bra att ha med sig om man nu går i de tankarna.

Hur kommer man igång?

Är du helt ny inom det här området så kan det verka lite svårt att komma igång. Men det fina är dock att det faktiskt inte är speciellt komplicerat. Ett simpelt sparande kan på lång sikt ge en fin avkastning och ett ordentligt sparkapital.

Det absolut viktigaste är att man helt enkelt kommer igång och tar det där första steget. Resten brukar lösa sig under resans gång.

Vi vill såklart rekommendera att du kollar in den stora aktieguiden och den stora fondguiden som vi har publicerat. Dessa kommer ge dig en bra grundläggande kunskap som du sedan kan bygga vidare på med tiden. Därefter kan du med fördel ta en titt på allt det andra utbildningsmaterial som finns här på sajten samt läsa olika böcker inom ekonomi och finans.

När du väl har läst dem och känner att det är dags för att öppna ett aktiekonto kan vi rekommendera att du kollar in Fakta om Fonders guide för att välja nätmäklare. Den guiden går igenom Avanza vs Nordnet och vilken man bör välja. Det är sällan en särskilt bra idé att ha sitt aktiekonto hos storbankerna eftersom de tenderar att ta ut höga avgifter om man vill spara och investera i aktier, fonder, och andra typer av värdepapper.

Finns det något annat man bör tänka på?

Det är viktigt att du inte gör för stora förändringar alldeles för snabbt. Anledningen till detta är att du då kan bli avskräckt från att komma igång eftersom det verkar jobbigt och läskigt. En bättre lösning är att gradvis förändra sitt beteende kring pengar.

Ett annat tips är att inte ställa för höga krav på dig själv till en början. Visst, det är viktigt med krav, men du ska hålla det på en rimlig nivå som snarare gör att du blir motiverad att spara. Tillåt dig själv att spendera pengar på sådant som du verkligen tycker om (t.ex. god mat eller dryck), men dra in lite extra på onödiga spontanköp som kanske inte ger dig någon större lycka i längden. Allt handlar om en balans, och ju längre tiden går och ju mer bekväm du blir att spara desto högre krav kan du ställa på dig själv.

Dessutom är det viktigt att du har ett eller flera sparmål som du strävar mot. Har du ett mål som säger att du ska spara till något specifikt eller en viss summa så kan det bli betydligt lättare att hitta motivation till det. Mål kan alltså hjälpa dig att ta tag i din privatekonomi och fatta bättre ekonomiska beslut.

Har du några tips att dela med dig av?

Är det så att du har några bra tips till någon som precis ska börja spara och investera så får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet här nedanför.

Om du istället är ny till detta område och behöver ha svar på några frågor så kan du såklart också skriva en kommentar om du vill, så ska vi försöka besvara det på bästa sätt!

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.