Så blir du miljonär – 3 enkla steg

Det är väldigt många som drömmer om att en dag bli miljonär, och faktum är att det troligtvis aldrig någonsin har varit enklare att bli just miljonär.

Alla förutsättningar och verktyg för att bli det finns därute, och det gäller bara att ta vara på möjligheterna och använda verktygen rätt. Vi har alla olika förutsättningar, och för vissa är det säkert svårare än andra – men faktum är att det aldrig tidigare har varit så här enkelt att faktiskt bli miljonär eller ”rik” som vissa har som mål.

Alla med någorlunda ”normala” förutsättningar kan faktiskt bli miljonärer, och det gäller bara att inse att det går. Det viktiga är att se möjligheterna och att komma igång. Startar du aldrig resan mot miljonen kommer du heller aldrig att komma fram till destinationen.

Det enda som egentligen krävs för att du ska kunna bli miljonär är att du arbetar och får in en lön, som du sedan kan välja att spara och investera en del av. Du kan alltså bli miljonär utan att vinna på lotto eller få ett stort arv.

Vi antar att du vill bli miljonär, så vi sätter igång med en gång!

Kom ihåg: ju tidigare du kommer igång, desto bättre.

Steg 1 – Öppna ett konto

Det första du måste göra är att öppna ett konto hos någon av nätmäklarna Avanza.se eller Nordnet.se exempelvis.

När du sparar och investerar hos dem får du de bästa villkoren och priserna, och andra bra verktyg för att du ska lyckas väl. Förutsättningarna för att bli miljonär har aldrig varit bättre.

Kontot du ska öppna är antingen ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF). De är rätt lika varandra och båda fungerar utmärkt för den typ av sparande vi ska lägga upp nu.

Skatten på ISK och KF är väldigt låg, och du behöver inte heller deklarera dina affärer.

Steg 2 – Starta ett automatiskt månadssparande

Nästa steg är att fixa ett automatiskt månadssparande.

Din uppgift nu är att välja ett par olika fonder som du vill spara i, hur mycket du vill spara varje månad, och när pengarna ska dras från ditt konto.

När du gjort detta sköts allt helt automatiskt och du kan i princip glömma bort dina fonder eftersom de sköter sig självt.

Det automatiska månadssparandet är väldigt smidigt, och pengarna kommer alltså att helt automatiskt föras över från ditt lönekonto till kontot hos din nätmäklare. Därefter kommer pengarna att sättas in i de fonder som vi strax ska välja.

Du kan kort sagt välja att spara 1 000 kronor per månad, och då kommer pengarna dras samtidigt som lönen kommer in på ditt konto. Detta gör att du inte riktigt märker av att du sparar, vilket är ett bra upplägg eftersom man då inte behöver tänka på det om man inte känner för det.

Du behöver inte tänka på att du sparar – det sker helt automatiskt.

Några exempel på fonder

Vi kommer nu att ge några exempel på ett par olika fonder som fungerar bra i ett långsiktigt sparande, samt hur du kan fördela dessa så att du får en god riskspridning.

Kom ihåg att dessa exempel eller ”förslag” inte är några direkta köpråd, utan vi vill endast ge dig inspiration för att komma igång. Alla köp sker på egen risk, och du kan förlora ditt insatta kapital.

Klicka på drop-down funktionen nedan så öppnas mer information om vilka fonder som man kan spara i och hur dessa ska fördelas mellan varandra.

Exempel på fonder

Lägg en tredjedel i en gratis indexfond

En gratis (eller väldigt billig) indexfond är en jättebra fondtyp att ha i sitt sparande, allra helst som nybörjare. De är enkla att förstå sig på och är knappast komplicerade.

Nätmäklaren Avanza har fonden Avanza Zero. Det är en indexfond som följer den svenska aktiemarknaden och hur den utvecklas. Fonden är helt gratis och har inga avgifter alls.

Nätmäklaren Nordnet har fonden Nordnet indexfond Sverige. Det är också en indexfond som följer svenska börsen, och är dessutom också helt gratis för dig att spara i.

Nordnet har även en fond för Norge & Finland med samma upplägg. Dessa fonder har inte heller någon förvaltningsavgift.

Förslag på fond:
Avanza Zero

Lägg en tredjedel i en global indexfond

Vi vill ha en bra riskspridning i bland dina fonder, och därför behöver vi även ha en global indexfond.

Du bör köpa en global indexfond med låga avgifter (se förslag nedan). En sådan fond följer ett globalt aktieindex som ska återspeglar hur ”hela världen” utvecklar sig.

Förslag på fonder:
Länsförsäkringar Global Indexnära
Danske Invest Global Index

Lägg en tredjedel i en asien- eller tillväxtmarknadfond

En asien- eller tillväxtmarknadfond är ett bra komplement till de övriga två fonderna som vi valt tidigare.

Detta eftersom den dels ger dig exponering mot lite andra länder och kulturer, men även eftersom dessa länder växer mycket och därför kan ge en bra avkastning om ekonomin i stort utvecklas väl.

Förslag på fond:
Swedbank Robur Access Asien

Välj en fond från de tre kategorierna, och spara sedan 33 procent av ditt månadssparande i respektive fond. Detta ger dig en bra riskspridning.

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Steg 3 – Investera långsiktigt och ha tålamod

Vi har nu gjort allt som egentligen krävs för att långsiktigt och bra sparande, och du har nu goda förutsättningar för att på sikt ha möjlighet att bli miljonär.

Men, det krävs faktiskt en sak till – och det är ordentligt med tålamod.

Vi uppmanar dig att spara och investera långsiktigt (minst 5 år, helst längre än så) och då är det viktigt att du har tålamod och har en långsiktig placeringshorisont. Det tar lite tid, men vi måste alla börja någonstans.

Du kommer inte att bli rik över en natt med den här metoden, men om du konsekvent sparar pengar varje månad och investerar dessa i aktiefonder (i både bra och dåliga tider på börsen) kan vi nästintill garantera att du kommer få ett väldigt fint sparkapital på sikt.

Det krävs tålamod för att bli riktigt ordentligt belönad på börsen, och det är viktigt att inse detta och att du dessutom klarar av att fortsätta spara trots att du ser ditt sparkapital minska i pengar.

Börsen går upp och den går ner, och så fortsätter det. Men över tid tenderar aktiemarknaden alltid att gå upp – det har den gjort historiskt.

Vill du se till att du lyckas väl med ditt sparande krävs det att du har en bra struktur på dina investeringar och hur du placerar dina pengar, och det har du fått om du nu har följt de olika stegen som vi gått igenom i detta inlägg.

Räkneexempel – Så blir du miljonär

Sparar du 1 000 kronor per månad i aktiefonder och får en avkastning på omkring 9 procent per år kommer du efter ungefär 25 år att vara miljonär.

Nu när du väl är igång med ditt sparande är det inte omöjligt att du blir motiverad att spara lite mer varje månad, och då kommer det gå fortare att få miljonen.

Väljer du att öka ditt sparande till 2 000 kronor per månad, samtidigt som du fortfarande får 9 procent i avkastning per år, så kommer det ta dig 18 år att nå din första miljon.

Är du riktigt motiverad och väljer att spara 5 000 kronor per månad tar det ungefär 10-11 år innan du har din miljon på kontot.

Du ser själv vilken effekt det får när du väljer att spara mer varje månad, så ju mer du sparar desto snabbare går det att bli miljonär.

Vi uppmanar dig verkligen att komma igång redan idag!

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.