Vad är löpande transfereringar?

Löpande transfereringar innebär i korthet att omfördela inkomst. Det kan vara i form av exempelvis skatter, bidrag, sociala förmåner, avgifter till EU, samt bistånd som ett land antingen får eller ger.

I måttet för löpande transfereringar inkluderas även löner som har intjänats utomlands och som sedan förs tillbaka till landet.

Begreppet används inom nationalekonomi, makroekonomi, och nationalräkenskaper. Det ingår dessutom i måttet för landets bytesbalans (tillsammans med handelsbalans, tjänstebalans, och faktorinkomster).

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vad är transfereringar?

Transfereringar i allmänhet är ensidiga betalning från en enhet till en annan. Detta kan vara antingen i form av löpande transferering eller kapitaltransferering.

I korthet innebär dessa transfereringar att resurser överförs från offentliga sektorn, t.ex. i form av pensioner, sjukförsäkringar, barnbidrag och arbetslöshetsersättning. Andra vanliga transfereringar är skatter, sociala avgifter, och olika typer av förmåner.

Men löpande transfereringar och kapitaltransfereringar är alltså inte samma sak. Den sistnämnda innebär nämligen att minst en part i transaktionen anskaffar eller avyttrar en eller flera tillgångar.

Löpande transfereringar på engelska

Current transfers

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.