Långsiktighet lönar sig

Ett av de mest klassiska nybörjartipsen är att man bör vara långsiktig i sina investeringar. Det må vara ett vanligt och kanske något uttjatat tips, men det är trots allt viktigt att förstå hur viktigt det faktiskt är att vara långsiktig.

Det lönar sig nämligen väldigt mycket att ha ett långsiktigt fokus.

Det finns med andra ord goda möjligheter att bli miljonär (och även mångmiljonär) genom att investera i aktier. Även om man kanske inte har möjlighet att spara så mycket – för huvudsaken är att man är långsiktig.

Viktigt med bra avkastning

Sen är det naturligtvis viktigt att man får en bra avkastning på pengarna genom att göra bra investeringar. Men även om man ”bara” får en avkastning i linje med index så kan det ge en ordentlig slant förutsatt att man är långsiktig. Det är snarare viktigare att undvika de största misstagen och förlorarna än att hitta aktieraketerna.

Vi ska även tillägga att historien såklart inte är någon garanti för framtiden. Aktier är alltid förknippade med hög risk. Det känns dock relativt sannolikt att man kommer kunna ha hyggliga möjligheter att få en fin avkastning även framgent.

Investerar du 1 krona och får en avkastning på 10% per år så har du ett värde på 107 kronor efter 50 år. Som du ser på bilden så tar utvecklingen verkligen fart på slutet – och det är det som kallas för ränta-på-ränta.

Ränta på ränta-effekten graf

Framtida krascher och möjligheter

Aktiemarknaden kommer med all sannolikhet att krascha riktigt ordentligt ett par gånger under din investerarkarriär. Men istället för att drabbas av panik som många andra så bör du se det som ett bra köpläge.

Långsiktiga investerare kan nämligen göra riktigt bra affärer om de vågar köpa när det ser som värst ut och behåller sitt långsiktiga fokus.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.