Långsiktighet lönar sig

Ett av de mest klassiska nybörjartipsen är att man bör vara långsiktig i sina investeringar. Det må vara ett vanligt och kanske något uttjatat tips, men det är trots allt viktigt att förstå hur viktigt det faktiskt är att vara långsiktig.

Det lönar sig nämligen väldigt mycket att ha ett långsiktigt fokus.

Bilden här nedanför är ett förenklat exempel på vad ett långsiktigt sparande i aktier kan generera för typ av resultat. Räkna själv med Sparkalkylatorn Deluxe av Stefan Thelenius.

z2036 sparkalkylator

Det finns med andra ord goda möjligheter att bli miljonär (och även mångmiljonär) genom att investera i aktier. Även om man kanske inte har möjlighet att spara så mycket – för huvudsaken är att man är långsiktig.

Viktigt med bra avkastning

Sen är det naturligtvis viktigt att man får en bra avkastning på pengarna genom att göra bra investeringar. Men även om man ”bara” får en avkastning i linje med index så kan det ge en ordentlig slant förutsatt att man är långsiktig. Det är snarare viktigare att undvika de största misstagen och förlorarna än att hitta aktieraketerna.

Vi ska även tillägga att historien såklart inte är någon garanti för framtiden. Aktier är alltid förknippade med hög risk. Det känns dock relativt sannolikt att man kommer kunna ha hyggliga möjligheter att få en fin avkastning även framgent.

Investerar du 1 krona och får en avkastning på 10% per år så har du ett värde på 107 kronor efter 50 år. Som du ser på bilden så tar utvecklingen verkligen fart på slutet – och det är det som kallas för ränta-på-ränta.

Ränta på ränta-effekten graf

Framtida krascher och möjligheter

Aktiemarknaden kommer med all sannolikhet att krascha riktigt ordentligt ett par gånger under din investerarkarriär. Men istället för att drabbas av panik som många andra så bör du se det som ett bra köpläge.

Långsiktiga investerare kan nämligen göra riktigt bra affärer om de vågar köpa när det ser som värst ut och behåller sitt långsiktiga fokus.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.