Vad innebär det att låna pengar utan UC?

Lånemarknaden kan i vissa fall vara svår och komplex att förstå, och det är faktiskt inte så konstigt. Det finns många olika ränteupplägg, lånevillkor, och annat relevant man bör tänka på om man funderar på att låna pengar (t.ex. via ett privatlån).

Vi har märkt att det förekommer en del frågetecken kring vad det faktiskt innebär när man tar ett lån utan UC – och därför ska vi i den här artikeln gå igenom just detta och vad det betyder.

Det måste ske en kreditbedöming när man ansöker om ett lån, och i de flesta fall görs detta genom UC AB som är den största aktören inom detta område. Långivarna kan dock ta kreditupplysning genom andra företag också, som t.ex. Creditsafe eller Bisnode. Och dessa företag kan i sin tur inte se varandras kreditupplysningar – vilket då klassas som ”utan UC”.

När man pratar om lån utan UC syftar man kort sagt på att det inte sker någon kreditupplysning genom företaget UC AB. Den sker då alltså istället hos exempelvis Creditsafe eller Bisnode.

Detta gör att din kreditvärdighet hos UC AB inte försämras när du använder andra aktörer. Dessutom innebär detta att du kan låna trots att du inte har en så bra historik hos UC AB – vilket såklart inte är en speciellt bra långsiktig lösning på eventuella ekonomiska problem.

Varför finns det lån utan UC?

Det har på senare uppstått ett ökat behov av att låna pengar utan UC. Och anledningarna till detta är flera. En av anledningarna är sannolikt att många helt enkelt har en så dålig kreditvärdighet att de inte längre kan ta lån där det görs en kreditupplysning hos UC AB. Eller för att de inte vill att nya lån ska påverka deras historik hos nämnda företag.

Ansöker du om många lån, som i sin tur leder till många UC, så gör det att långivarna kan vara mindre villiga att låna ut pengar till dig. Detta beror på att det i många fall är ett tecken på en svag privatekonomi hos den som ansöker om lånet (eftersom den verkar vara i stort behov av att låna pengar).

Detta har gjort att det dykt upp aktörer på marknaden som erbjuder lån utan UC, så att även dessa personer kan ha möjlighet att låna pengar. Vill du läsa mer kring detta ämne kan du titta in på https://snabblan24.nu/utan-uc/ som har lite mer ingående information kring detta ämne. När det gäller hushållens skulder och dess utveckling kan vi rekommendera Ekonomifakta som har samlat statistik och information på det området.

Är det så att du känner ett behov av att ta ett lån så är det viktigt att du läser på innan. Se till så att du förstår vad alla villkor betyder så att du har full koll på vad lånet innebär för dig och din privatekonomi. Många ekonomiska knipor uppstår på grund av okunskap, så genom att läsa på kan du minska risken för detta.

Några tips för dig som vill låna pengar

Dessa tips gäller för alla som vill låna pengar, oavsett om det är med eller utan UC. Vi tycker det är viktigt att upplysa kring detta ämne eftersom lån och krediter påverkar privatekonomin i stor utsträckning, och i många fall under en längre tid.

Ett tips, som kanske är ganska självklart för de allra flesta, är att inte låna mer än vad man faktiskt har behov av. Vi uppmanar till att man ska försöka undvika lån i så stor utsträckning som möjligt, men vi inser också att man i vissa situationer kanske behöver ta ett ändå. Då är det viktigt att man försöker hålla nere lånebeloppet så gott det går för att minska påverkan på ens privatekonomi.

Vi rekommenderar dessutom att man ska jämföra lån innan man tar sitt slutgiltiga beslut. Som du säkert känner till finns det många långivare på marknaden, och detta gör att villkoren kan variera stort mellan dessa aktörer. Därför bör man jämföra ränta och andra villkor så att man får bästa möjliga lånevillkor på sitt lån.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.