Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en kontroll som genomförs när man ansöker om ett lån (eller handlar på faktura). Banker och långivare är enligt lag tvungna att ta en kreditupplysning när de ska låna ut pengar. Det är kort sagt en bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

Långivare vill helt enkelt försäkra sig om att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet, plus ränta och andra avgifter. Visar kreditupplysningen att det kan finnas svårigheter att göra detta kommer låneansökan inte att bli beviljad. Chansen att låneansökan beviljas ökar om man har en stabil inkomst, inga betalningsanmärkningar, och inte har några skulder hos Kronofogden.

Din kreditvärdighet kan påverkas negativt om det har gjorts många kreditupplysningar på dig inom en kort tidsperiod. Varje kreditupplysning som görs registreras och syns i historiken i upp till 1 år. Betalningsanmärkningar och tidigare skuldsaldo hos Kronofogden syns också (upp till 3 år efter att skulden är helt återbetald).

Kom ihåg att det naturligtvis är bra om man kan undvika att låna pengar. Vi rekommenderar starkt att man sparar ihop till en ordentlig buffert som man kan ta av vid behov. Har du ett buffertsparande på plats får du en större ekonomisk frihet och trygghet, vilket kan kännas väldigt skönt.

Kreditupplysning är inget negativt

Vissa upplever kreditupplysningar som något negativt, men faktum är att de finns till för att fungera som ett skydd.

Ansöker du om ett lån (t.ex. bolån eller privatlån) och din kreditupplysning visar att du inte har förutsättningarna för att betala tillbaka lånet kommer du att nekas lånet – vilket såklart är bra. Hade du beviljats lånet hade du med stor sannolikhet dragit på dig stora ekonomiska problem.

Det går att beställa en kreditupplysning för dig själv för att se hur du ligger till. Detta kan vara ett bra sätt att få en överblick och mer kontroll över sin privatekonomi.

Det finns två olika typer

Det finns två olika sorters kreditupplysningar – mikroupplysning och personupplysning.

En mikroupplysning är relativt simpel. Den innehåller endast personens namn, adress, om det finns några betalningsanmärkningar, och om personen har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Den används t.ex. när man köper något på faktura.

En personupplysning är mer omfattande. Den innehåller, förutom personuppgifterna, även inkomstuppgifter, eventuella fastighetsinnehav, samt information om tidigare förfrågningar och anmärkningar. Detta innebär att den här typen ger en betydligt större och bättre bild av personens privatekonomi. Ibland kallas denna även för fullständig kreditupplysning.

Vanligtvis används mikroupplysningar när det gäller mindre riskfyllda bedömningar, medan personupplysningar används i samband med större och mer omfattande kreditbedömningar.

Kreditupplysning på engelska

Credit history / Credit report


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.