Köpa fonder – hur gör man för att spara i fonder?

Vad kul att du är intresserad av att köpa fonder!

Du kommer nu att få den informationen du behöver för att komma igång och köpa din första fond. När vi är klara kommer du ha lagt grunden för din portfölj och ha goda möjligheter att tjäna pengar på fonder (få avkastning).

Vi rekommenderar dock först och främst att du läser vår stora fondguide innan du läser vidare här.

Alla kan bygga upp en ekonomisk trygghet och frihet genom att spara i fonder. Det är inte så svårt som många verkar inbilla sig att det är. När du väljer att köpa fonder så är det viktigt att du inte tar högre risk än vad du känner dig bekväm med. Se till att du kan klara dig utan de pengar du sparar i fonderna, och ha gärna en buffert på plats först.

Vill du på sikt även köpa aktier så har vi massor av utbildningsmaterial kring det som hjälper dig att komma igång. Aktiehandel kräver generellt sett att man lägger ner lite mer tid och energi. Men det är samtidigt väldigt lärorikt och det finns goda möjligheter att tjäna mycket pengar på sikt.

Artikeln innehåller samarbetslänkar.

Några saker att komma ihåg innan vi sätter igång

  • Nej, det är inte krångligt att komma igång.
  • Nej du behöver inte mycket pengar för att köpa fonder
  • Nej, fonder är inte lika med att spela på casino
  • Nej, du behöver inte kunna massa avancerade strategier

Vi finns här för att hjälpa dig. Så, om du känner att du behöver hjälp så tveka inte att kontakta oss så svarar vi så fort som möjligt!

Steg 1: Öppna ett konto

Första steget är att öppna ett konto hos Avanza där du kan förvara fonderna.

Det finns ett par olika kontoformer som du kan välja mellan. Vilken kontoform som passar dig bäst beror lite på din situation, vad du tycker känns bäst, och dessutom hur du har tänkt att spara i fonder (och andra värdepapper).

Kontoformerna du kan välja mellan är investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF), och Aktie- & fondkonto (AF). De skiljer sig åt på vissa punkter, och det är bra om du känner till vad skillnaderna mellan dem är. Det är dock fullt möjligt att ha fler än en kontoform, så du kan ha alla tre om du känner för det.

Alla banker erbjuder dessa kontoformer, men vi rekommenderar nätmäklaren Avanza om du vill köpa fonder. De gör de enkelt för dig att köpa fonder, aktier, eller andra värdepapper, och erbjuder väldigt bra priser.

Steg 2: Sätt in pengar på ditt konto

När du har startat ett konto är det dags att sätta in pengar.

De flesta fonder har en minimigräns på 100 kr. Du måste alltså sätta in minst 100 kr per gång för att kunna spara i den fonden.

Men utöver den här gränsen finns det inga beloppsgränser – du bestämmer helt och hållet hur mycket du vill spara.

Steg 3: Köp din första fond

Nu är det äntligen dags att köpa din första fond!

Kom ihåg, du behöver inte ha mycket pengar för att komma igång, utan det går utmärkt att börja med en liten summa. Det finns generellt sett inga andra beloppsgränser än minimigränsen som vanligtvis är 100 kr.

Men hur vet man vilka fonder som man ska köpa? Bra fråga!

Svaret är att det beror på din risknivå och hur hög avkastning du vill ha möjlighet att få. Aktiefonder och räntefonder är de två största kategorierna av fonder, men det finns även andra typer av fonder.

  • Aktiefonder har generellt sett en hög risk, och tenderar därför att ge en hög avkastning.
  • Räntefonder har generellt sett en låg risk, och tenderar därför att ge en låg avkastning.

Det finns som sagt även andra typer av fonder, och dessa är: blandfond, hedgefond, råvarufond, indexfond, fond-i-fond, och etisk fond.

När du har bestämt dig för vilken eller vilka fonder du vill spara i så är det dags att leta upp specifika fonder. Vi kommer inte att rekommendera exakt vilka fonder du ska spara i, utan det arbetet får du göra själv.

Men vi rekommenderar att du sprider riskerna ordentligt (du ska t.ex. inte ha bara svenska aktiefonder). Väljer du aktiefonder kan du exempelvis ta 1/3 i en Sverigefond, 1/3 i en Globalfond, och 1/3 i en Tillväxtmarknadsfond.

Steg 4: Utvecklas som sparare och investerare

Stort grattis! Du är nu igång med ditt fondsparande!

Din resa har bara börjat, och det finns fortfarande mycket kvar att lära sig inom området.

Vi har massor av utbildningsmaterial och boktips här på sajten som vi tror och hoppas kan hjälpa dig. Vill du bli duktig på att köpa fonder och på sikt tjäna en del pengar på att göra det så är det en stor fördel om du lägger ner tid och energi på att utvecklas.

Är du intresserad av att lära dig om aktier och hur de fungerar? Kolla då in vår guide kring aktier för nybörjare!


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.