Vad är kontinuitetsprincipen?

Kontinuitetsprincipen innebär att det ska finnas en kontinuitet i företagets redovisning. Det betyder konkret att den utgående balansen för ett år ska sättas som den ingående balansen på det efterföljande året.

Vi tar följande som exempel:

Ett företag har tillgångar på 1 miljon kronor per den 31 december (sista dagen i räkenskapsåret), och dessa tillgångar har i sin tur finansierats med skulder på 500 000 kronor och eget kapital på 500 000 kronor.

Vid ingången på det nya räkenskapsåret (1 januari) sätts dessa värden som ingående balans i bokföringen på det nya räkenskapsåret.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Hur ser det ut i lagtexten?

Tar vi en titt i årsredovisningslagen 2 kap. 4 § punkt 7 ser vi att det står följande: ”Vid upprättandet av balansräkningen, resultaträkningen och noterna ska följande iakttas: 7. Den ingående balansen för ett räkenskapsår ska stämma överens med den utgående balansen för det närmast föregående räkenskapsåret.”

Andra principer inom bokföring och redovisning

Kontinuitetsprincipen är endast en av flera andra redovisningsprinciper. Tillsammans gör alla principer att bolagets räkenskaper redovisas på ett korrekt och rättvisande sätt – vilket såklart är väldigt viktigt.

Vi har samlat en lista med alla redovisningsprinciper så att du enkelt kan få en överblick över dem.

Kontinuitetsprincipen på engelska

Continuity concept

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.