Vad är en kontantinsats?

En kontantinsats är den insats du betalar ur egen ficka när du framförallt köper en bostad och tar ett bostadslån. Begreppet kan dock användas i andra sammanhang också, men här kommer vi att fokusera på tillfället då man köper bostad.

Är det så att du har hittat ett hus eller lägenhet du vill köpa behöver du finansiera detta på något sätt. Du kan såklart låna pengar från banken, men banken tillåter dig inte att ta ett lån för hela bostadsköpet.

Du behöver även betala en viss del själv, och det är alltså den delen som kallas för kontantinsats.

Hur stor ska insatsen vara?

I Sverige är du tvungen att ha en kontantinsats på minst 15 procent av det totala priset. Det betyder att du då kan ta ett lån av banken som täcker 85 procent av bostadens pris.

Men det finns såklart inga krav på att man behöver låna pengar vid ett bostadsköp. Det betyder att ju större kontantinsats du har, desto mindre kommer ditt lån att vara. Och ett mindre lån ger ju i sin tur lägre ränteutgifter.

Kan man köpa bostad utan kontantinsats?

Ja, det går att köpa bostad helt utan kontantinsats – genom att ta ett s.k. kontantinsatslån.

Problemet med den här typen av lån är dock att de har en hög ränta och erbjuder vanligtvis inte särskilt bra lånevillkor överlag. Det beror till stor del på att lånet inte har någon säkerhet (precis som med t.ex. privatlån). Vi rekommenderar därför att man i största möjliga mån sparar ihop till kontantinsatsen och därmed undviker kontantinsatslån.

Bostadslånet som du tar av banken på högst 85 procent har en lägre ränta och bättre villkor främst eftersom banken har bostaden som säkerhet. Det är kort sagt bankens skydd mot om du eventuellt inte skulle klara av att betala tillbaka lånet.

Kontantinsats på engelska

Down payment


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.