Bör man kombinera buffert och kreditkort?

Ett buffertsparande är något som alla bör ha enligt oss. Du kan då lättare känna en stor ekonomisk trygghet och frihet, och du behöver helt enkelt inte oroa dig för några oförutsedda utgifter eftersom du vet att du kommer kunna klara av dem.

Kreditkort kan vara både bra och dåligt för privatekonomin, och det beror helt och hållet på hur man väljer att använda dem. De är skadliga för ens ekonomi om man köper för mer än vad man har råd med, men å andra sidan kan de vara väldigt smidiga om man vet att man har pengar på väg in som kommer kunna täcka denna kredit senare.

Hur stor buffert bör man ha?

Det är en fråga vars svar inte är helt hugget i sten, och det kan faktiskt variera mellan olika personer. Anledningen till att det kan variera är eftersom olika människor har olika förutsättningar.

Storleken på bufferten beror kort sagt på hur just din livssituation ser ut. Men vanligtvis brukar man prata om en tumregel som säger att bufferten bör vara omkring 2-3 månadsutgifter. Generellt är det så att man klarar sig på en något mindre buffert om man bor själv i en hyreslägenhet utan varken bil eller barn – jämfört med att bo i villa med flera bilar och barn.

En annan riktlinje är att ha en buffert så pass stor att man känner sig tillräckligt trygg med sin privatekonomi och inte känner någon oro över sin ekonomiska situation och hur man ska kunna klara av stora och oväntade utgifter.

Du vill helst undvika att hamna i ett läge där du är tvungen att låna pengar för att lösa eventuella utgifter som plötsligt uppstår. Det kan nämligen bli väldigt kostsamt och då är det betydligt bättre att redan ha en buffert på plats som tar hand om dessa kostnader.

Det är viktigt att du jämför kreditkort

Är det så att du funderar på att skaffa ett kreditkort så är det otroligt viktigt att du jämför olika alternativ. Detsamma gäller egentligen oavsett vad du ska köpa eller välja mellan – t.ex. om du ska hitta bästa sparkontot eller lägsta förvaltningsavgiften på fonder.

Kreditkort kan i vissa fall vara krångliga att förstå sig på eftersom det finns många olika villkor och andra skrivelser kopplade till dem. Så läs mer om olika kreditkort för att bättre kunna bilda dig en uppfattning kring vilka alternativ som finns. Har du en bättre förståelse de tillgängliga alternativen så blir det lättare att hitta ett kort som passar dina behov och förutsättningar bra.

Bör man kombinera dessa två?

Frågan är alltså om man bör kombinera en buffert med ett kreditkort – och svaret är att det går utmärkt att göra det om man upplever att det är något man är trygg med. Fördelen med detta är att man kan få en ökad flexibilitet i sin privatekonomi om man gör det på ett smart sätt.

Det viktiga att komma ihåg med kreditkort är att man måste vara säker på att man kan betala tillbaka pengarna när det väl är dags. Använder du ett kreditkort blir det ju ett form av lån som ska betalas tillbaka i framtiden. Klarar du inte av återbetalningen kan det bli stora problem för din privatekonomi och det är ju inte särskilt bra.

Vår rekommendation är att du först och främst satsar på att bygga upp en ordentlig buffert som du i första hand kan klara dig på. Därefter kan du eventuellt använda ett kreditkort för att få en större flexibilitet i din privatekonomi om du känner att du klarar av att hantera det på ett bra sätt.

Kreditkort passar inte alla, och vet man att man eventuellt kommer att konsumera för med än vad man har råd så ska man undvika kreditkort helt och hållet.