Vad är jämförbarhetsprincipen?

Jämförbarhetsprincipen innebär att bolagets redovisning ska tillämpa samma redovisningsprinciper från år till år. Detta används vid t.ex. klassificering och värdering av de olika posterna i bolagets balansräkning och resultaträkning, samt årsredovisning.

Principen används för att underlätta då man vill jämföra redovisningen (och nyckeltal) mellan flera olika räkenskapsår. Det blir kort sagt lättare för intressenter som vill analysera bolaget och dess räkenskaper.

Den här principen kallas ibland även för konsekvensprincipen. Ett nystartat företag kan dock såklart inte använda den här principen eftersom det inte finns någon historik. Men principen fyller faktiskt central funktion för existerande företag då det underlättar vid analys.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Byte av redovisningsprinciper

Generellt sett är det inte tillåtet för ett företag att ändra redovisningsprinciper.

Men det accepteras i de fall då lagbestämmelser eller auktoritativa redovisningsrekommendationer ändras. Det kan också vara nödvändigt att genomföra ett byte av principer om företaget exempelvis byter koncerntillhörighet.

När ett byte av redovisningsprinciper sker behöver företaget se till att årets uppgifter i årsredovisningen går  att jämföra med de tidigare årens uppgifter.

Andra principer inom bokföring och redovisning

Jämförbarhetsprincipen är endast en av flera andra redovisningsprinciper. Tillsammans gör alla principer att bolagets räkenskaper redovisas på ett korrekt och rättvisande sätt – vilket såklart är väldigt viktigt.

Vi har samlat en lista med alla redovisningsprinciper så att du enkelt kan få en överblick över dem.

Jämförbarhetsprincipen på engelska

Consistency concept

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.