Vad blir ISK skatt 2020?

Många ställer sig frågor kring ISK skatt 2020 just nu, och vi tänkte därför att det vore väldigt passande att reda ut vad som gäller på detta område.

Vi ska därför kortfattat gå igenom det du behöver veta kring skatten på ISK (och KF) för 2020. Det är egentligen inte så svårt som det verkar, men det gäller att man bryter ner det i flera steg så att det blir något lättare att ta till sig.

Så blir ISK skatt 2020 – beräkning & förklaring

Skatten för investeringssparkontot och kapitalförsäkringen blir den lägsta möjliga under 2020 vilket såklart är väldigt positivt för alla investerare som använder dessa kontotyper.

Statslåneräntan den 30 november är det som skatten på ISK och KF baseras på under det kommande året. I år fastställdes statslåneräntan vid detta datum till -0,09% (ja du läste rätt – den är negativ).

En negativ statslåneränta innebär att skatten alltså som sagt blir den lägsta möjliga med dagens (politiska) förutsättningar, vilket är 0,375% (en sänkning från årets skatt på 0,453%).

Beräkning av skatten för ISK och KF

Skatten på ISK och KF baseras på en schablonintäkt vilket är statslåneräntan + 1 procentenhet, men den nuvarande regeringen har bestämt att schablonintäkten inte kan understiga 1,25%.

Så eftersom statslåneräntan är negativ i år blir det just 1,25% som är aktuellt i detta fall.

På schablonintäkten (i detta fall 1,25%) betalar man sedan 30% skatt – vilket blir 0,375% i skatt, eller 375 kronor per 100 000 kr i kapitalunderlag.

Beräkning: 1,25 x 0,3 = 0,375

ISK skatt 2020 blir därmed 0,375%

Kapitalunderlaget baseras på kontovärdet och de insättningar man har gjort under året. Vill du se en mer utförlig beräkning för ISK respektive KF kan du kolla in dessa artiklar där vi förklarar mer om dessa kontotyper:

När du har fått fram ditt kapitalunderlag kan du multiplicera det med 0,375% för att få fram vad skatten i kronor och ören blir.

Exempelberäkning: 100 000 x 0,00375 = 375

Skatten per 100 000 kronor i kapitalunderlag är alltså 375 kronor.

Är ISK alltid mest förmånligt?

Just nu är investeringssparkonto och kapitalförsäkring väldigt förmånliga kontotyper i och med att statslåneräntan är så pass låg som den är.

Men skulle statslåneräntan gå upp i framtiden kommer det inte vara lika självklart att ISK eller KF är det mest förmånliga alternativet för oss investerare. Det gäller därför att hålla lite koll på hur utvecklingen på detta område ser ut framöver.

Sparar du enbart i räntefonder (eller liknande värdepapper) som ger en väldigt låg avkastning så bör du inte använda dig av dessa kontoformer eftersom skatten äter upp en stor del (eller hela) av avkastningen.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.