Vad är intradag?

Begreppet intradag betyder ”inom samma dag”, och syftar vanligtvis på daytrading eller handel med aktier (eller andra värdepapper) som sker under en och samma dag. Det förekommer därför att daytrading ibland benämns som intradagshandel.

Daytrading syftar helt enkelt att man handlar värdepapper, vanligtvis aktier, intradag – dvs. man köper t.ex. en aktie på morgonen och säljer den senast samma dag innan börsen stänger.

Intradag kan även användas i de fall då man exempelvis pratar om hur en aktie har utvecklats en enskild dag. Då kan man kolla på aktiegrafen intradag för att kolla hur priset rörde sig. Aktiekursrörelserna intradag är särskilt viktiga för daytraders och andra kortsiktiga handlare som i många fall använder teknisk analys för att ta sina köp- och säljbeslut.

Traders som handlar intradag använder i många fall flera typer av grafer med olika upplösning (dvs. som visar utvecklingen under exempelvis de senaste 5, 10, 30, eller 60 minuterna). Daytraders försöker kort sagt ta tillvara på kortsiktiga rörelser som sker under samma dag för att tjäna pengar på sina affärer, och de behåller aldrig några värdepapper till nästa dag.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Högsta och lägsta nivå

Den högsta nivån som t.ex. en aktiekurs når under en enskild dag kallas för intradagshögsta, och tvärtom kallas den lägsta nivån för intradagslägsta.

När priset bryter igenom tidigare högstanivå på uppsidan så kan det tolkas som att prisrörelsen har momentum, och att utvecklingen kommer fortsätta vara bra. Det omvända gäller om priset bryter igenom lägstanivån på nedsidan, och det kan då signalera att priset kommer fortsätta att sjunka. Detta är dock såklart ingen garanti, men inom teknisk analys finns det strategier som baseras på bland annat detta.

Detta gör att den högsta och lägsta nivån intradag kan vara användbart om man är en kortsiktig handlare. Men för den generelle investeraren, särskilt de som är riktigt långsiktiga investerare som använder fundamental analys, så spelar intradag och högsta respektive lägsta nivå ingen roll.

Intradag på engelska

Intraday

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.