Vad är inköpschefsindex?

Inköpschefsindex är en konjunkturmätare (ekonomisk indikator) som ibland kallas för PMI (Purchasing Managers Index). Hela tanken med detta index är att det snabbt ska ge en uppfattning om den rådande konjunkturen.

Statistiken som ligger till grund för inköpschefsindex hämtas in varje månad från cirka 200 inköpschefer. Står inköpschefsindex på ett indextal över 50 så indikerar det tillväxt i ekonomin, medan under 50 indikerar en nedgång i ekonomin. 

På den svenska marknaden är det Silf och Swedbank som arbetar tillsammans för att göra den här mätningen. De publicerar de senaste siffrorna för tillverkningsindustrin den första bankdagen varje månad, medan siffrorna för tjänstesektorn offentliggörs den tredje bankdagen varje månad.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Hur fungerar inköpschefsindex?

Inköpschefsindex beräknas med hjälp av enkäter där inköpscheferna får svara på ett antal frågor.

En fråga som berörs är t.ex. om de ser en förbättring eller försämring av verksamheten. Men även hur den här månaden ser ut jämfört med den förra, och så vidare. Det deltar vanligtvis omkring 200 inköpschefer i varje undersökning. Och bolagen där dessa arbetar är av olika storlek och finns brett utspritt.

Den amerikanska motsvarigheten

I Sverige är det som sagt Silf och Swedbank som sköter den här mätningen, men hur ser det ut i USA egentligen?

Deras motsvarighet heter ISM Manufacturing Index (men kallas ofta för just PMI också), och fungerar på samma sätt som PMI i Sverige. Varje månad genomförs undersökningar bland fler än 300 amerikanska inköpschefer där de samlar in all nödvändig information.

Inköpschefsindex på engelska

PMI / Purchasing Managers Index

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.