Vad är en hedgefond?

En hedgefond är en fond med friare placeringsregler vars mål är att skapa en positiv avkastning oavsett hur marknaden utvecklas (s.k. absolut avkastning).

De kallas även marknadsneutrala fonder och skapades ursprungligen för att minska risken och skydda kapitalet.

Fondens förvaltare har alltså en stor frihet när det gäller vilka placeringar som kan göras. Det kan vara såväl en möjlighet som risk – möjlighet eftersom det öppnar upp fler sätt att skapa avkastning på, men också en risk eftersom man kanske inte riktigt vet vad man får när man börjar spara i fonden.

Den här typen av fonder marknadsför ofta som ett sätt att öka portföljens avkastning och samtidigt minska risken. Det är ett svårt uppdrag, eftersom det krävs en viss risknivå för att skapa avkastning. Och faktum är att hedgefonder som grupp inte har presterat särskilt väl de senaste åren, och därför fått en hel del kritik.

Hedgefonder är som sagt väldigt speciella, och faktum är att det kan skilja otroligt mycket mellan olika hedgefonder. Fondens strategi styr risknivån i fonden, och det finns hedgefonder med hög risk men även de med låg risk.

Förvaltningsavgiften för en hedgefond är generellt sett väldigt hög, och dessutom kan det tillkomma ytterligare avgifter beroende på hur bra fonden utvecklas. Det är vanligt att en stor del av de totala avgifterna tas ut i form av s.k. en prestationsbaserad avgift.

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Vilka typer av hedgefonder finns det?

Det finns en mängd olika typer av hedgefonder, och det faktum att de har väldigt fria placeringsregler gör det väldigt svårt att nämna alla olika tänkbara typer.

Vi vill gärna undvika att generalisera just eftersom det finns en så stor variation i hur hedgefonderna kan vara uppbyggda.

Vår rekommendation är istället att du går in på din bank eller nätmäklare och kollar vilka hedgefonder som finns tillgängliga där. Därefter kan du skumma igenom dem och läsa den kortfattade versionen om vad deras övergripande strategi är. På det sättet borde du få en rätt bra bild över vilka alternativ som finns att välja mellan.

Ska man bara ha hedgefonder i sin portfölj?

Nja, det bör man kanske inte ha.

Det bästa alternativ är troligtvis att först sätta ihop en bra portfölj med god riskspridning, genom att t.ex. äga aktiefonder och räntefonder, och därefter komplettera med någon hedgefond.

Du kan alltså ha en liten andel av portföljen i hedgefonder om du känner för det, men vi avråder ifrån att enbart ha hedgefonder.

Viktiga saker att tänka på med en hedgefond

De är generellt sett väldigt dyra när det gäller den årliga förvaltningsavgiften (ofta kring 2%). Majoriteten av alla hedgefonder har dessutom också en prestationsbaserad avgift, t.ex. om de slår ett jämförelseindex eller presterar bättre än fondens egen historik.

Tänk därför på att titta extra noggrant på avgiftens storlek, samt vilka eventuella extra avgifter som kan tillkomma beroende på om olika villkor uppfylls. Det är viktigt att hålla nere kostnaderna i ett långsiktigt sparande eftersom det påverkar ränta på ränta-effekten negativt.

Du måste vara väldigt noggrann när du läser på om hedgefonder eftersom de skiljer sig så mycket åt. De kan ha väldigt olika strategier och risknivåer, och därför blir din egen research mycket viktigare än när du exempelvis tittar på en aktie- eller räntefond.

Risknivån i en hedgefond kan vara alltifrån väldigt låg till extremt hög.

Andra typer av fonder

Det finns flera olika typer av fonder, vilket gör att det finns många olika typer av strategier och upplägg att välja mellan (så se till att hitta något som passar dig och din investeringsstil bra).

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Lästips om fonder

Vi vill även tipsa om att du kollar in följande artiklar kring fonder:

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.