Vad betyder hawkish?

Hawkish, eller hökaktig på svenska, är de personer som vill ha högre ränta för att hålla inflationen under kontroll, så att det blir en hållbar tillväxt i ekonomin.

Begreppet används vanligtvis i samtal om USAs centralbank Federal Reserve (FED) och hur de tänker agera kring räntan i landet. Är FED hawkish kan det vara en indikation på att de tänker höja räntan, eftersom de tycker att inflationen börjar bli för hög och därmed behöver motarbetas. 

Det är bra att ekonomin växer, men centralbankerna vill inte att det ska vara en för snabb tillväxt eftersom det helt enkelt inte är hållbart i längden. Ett sätt att motarbeta den snabba tillväxten är alltså att höja räntorna, för att pressa ner inflationen och öka kostnaden för pengar – vilket leder till en lägre tillväxt (färre lånar till investeringar eller konsumtion).

Hawkish är motsatsen till dovish.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.