Vad betyder hawkish?

Hawkish, eller hökaktig på svenska, är de personer som vill ha högre ränta för att hålla inflationen under kontroll, så att det blir en hållbar tillväxt i ekonomin.

Begreppet används vanligtvis i samtal om USAs centralbank Federal Reserve (FED) och hur de tänker agera kring räntan i landet. Är FED hawkish kan det vara en indikation på att de tänker höja räntan, eftersom de tycker att inflationen börjar bli för hög och därmed behöver motarbetas. 

Det är bra att ekonomin växer, men centralbankerna vill inte att det ska vara en för snabb tillväxt eftersom det helt enkelt inte är hållbart i längden. Ett sätt att motarbeta den snabba tillväxten är alltså att höja räntorna, för att pressa ner inflationen och öka kostnaden för pengar – vilket leder till en lägre tillväxt (färre lånar till investeringar eller konsumtion).

Hawkish är motsatsen till dovish.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 81% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.