Vad innebär handelsstopp?

Ett handelsstopp innebär att handeln i ett värdepapper (t.ex. en aktie) blir stoppat – det går kort sagt inte att köpa eller sälja. Det är även möjligt att det sker ett handelsstopp på ett index, och då genom en s.k. circuit breaker.

Det finns många anledningar till varför det genomförs ett handelsstopp.

En vanlig anledning kan vara att en aktie stiger eller sjunker väldigt kraftigt under kort tid, utan att någon vet riktigt varför. Då kan börsen välja att stoppa handeln i aktien för att i lugn och ro kunna ta reda på vad detta beror på.

Ibland kan det vara på grund av att insynsinformation som inte är släppt har läckt ut. Och eftersom alla på marknaden då inte har tillgång till samma information stoppas handeln på börsen. Det kan t.ex. handla om att en storaffär är på gång för bolaget, vilket har gjort att vissa enstaka investerare har köpt på sig mängder av aktier och därmed drivit upp aktiekursen.

Hur länge pågår handelsstopp?

Ett handelsstopp kan pågå i allt från 15 minuter till flera timmar – tiden beror helt på vad orsaken till stoppet är.

Är orsaken tydlig kommer det oftast ett snabbt uttalande från bolaget som kan bekräfta eller dementera de uppgifter som det spekuleras kring. I många fall löser sig de flesta handelsstopp hyfsat snabbt, medan andra kan pågå under en längre tid.

Ibland kan även handeln som pågick precis innan stoppet bli makulerad (dvs återkallad). Det betyder att de som köpte aktier får tillbaka sina pengar och blir av med aktierna, och tvärtom. Detta kan hända om det t.ex. har läckt ut information som kan ha varit påhittad för att orsaka en skarp rörelse i aktiekursen.

Ett handelsstopp är därmed ett sätt att skydda aktieägarna, och att ge alla investerare samma förutsättningar att köpa och sälja (alla ska ha tillgång till samma information).

Handelsstopp på engelska

Trading halt


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.