Vad är faktureringsmetoden?

Faktureringsmetoden innebär att varje affärshändelse bokförs vid två tillfällen, till skillnad från kontantmetoden där det enbart sker vid ett tillfälle. Vid användning av faktureringsmetoden (den klassiska bokföringsmetoden) bokför man när man tar emot eller skickar en faktura, och när betalning av skett.

Om företaget tar emot en faktura bokförs detta, och att de numera har en skuld till leverantören (en s.k. leverantörsskuld). När de betalat fakturan bokförs även detta, och då bokas skulden bort från företagets balansräkning. Skickar företaget ut en faktura till en kund bokför de en kundfordran (tillgång), och när kunden har betalat bokar de bort tillgången.

Fördelen med faktureringsmetoden är främst att det ger en tydligare bild av företagets finanser och resultat. Men nackdelen med den här bokföringsmetoden är att det kan vara något krångligare eftersom varje faktura bokförs två gånger. Vid användning av kontantmetoden tar man alltså bort ett steg i den här processen, vilket kan underlätta bokföringsarbetet.

Så fungerar faktureringsmetoden

Vi tar två exempel för att illustrera hur den här bokföringsmetoden fungerar.

Om du får en faktura som ska betalas:

Du får en faktura du bokför att du har fått en faktura (har en skuld) → du betalar → du bokför betalningen

Om du skickar ut en faktura till en kund:

Du skickar en faktura → du bokför att du skickat en faktura (har en tillgång) → du får betalt → du bokför inbetalningen

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Vilken bokföringsmetod ska man välja?

Faktureringsmetoden och kontantmetoden är alltså de tillgängliga bokföringsmetoderna, men vilken av dem ska man välja?

Har företaget en omsättning på över 3 miljoner kronor per år måste de använda faktureringsmetoden. Det innebär att många småföretagare som inte omsätter så mycket kan välja att använda kontantmetoden om de vill.

Generellt sett anses kontantmetoden vara lättare att använda eftersom man tar bort ett moment i bokföringen. Viktigt att komma ihåg är att det inte är tillåtet för företag att använda båda metoderna samtidigt. På företagets registreringsbevis står det vilken av bokföringsmetoderna de ska använda.

Går det att byta bokföringsmetod?

Företag kan alltid byta från kontantmetoden till faktureringsmetoden.

Men att byta från faktureringsmetoden till kontantmetoden är inte tillåtet.

Faktureringsmetoden på engelska

Accrual method / billing method

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.