Vad är faktorinkomster?

Faktorinkomster är ett mått på avkastning på kapital, löner, och andra typer av avkastning och inkomster. Begreppet består av förledet ”faktor” vilket syftar på produktionsfaktorerna som är ett begrepp inom nationalekonomi. Produktionsfaktorerna utgörs av kapital, arbete, och naturresurser – och dessa genererar avkastning/inkomst till dess ägare.

Kapitalägare får avkastning på sitt kapital (t.ex. genom räntor och utdelning). Arbetstagare erhåller lön för sin arbetsinsats. Och naturresurser genererar olika typer av avkastning beroende på vilken typ av naturresurs det är (t.ex. skog ger virke, åkermark ger grödor, gruvor ger malm).

Detta är ett begrepp som används inom nationalekonomi, makroekonomi, och nationalräkenskaper. Faktorinkomster är dessutom en del av landets bytesbalans (tillsammans med handelsbalans, tjänstebalans, och löpande transfereringar). Viktigt att komma ihåg är att löner som har intjänats utomlands och förs tillbaka in i landet räknas till löpande transfereringar.

Faktorinkomster på engelska

Factor income

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.