Vad är faktorinkomster?

Faktorinkomster är ett mått på avkastning på kapital, löner, och andra typer av avkastning och inkomster. Begreppet består av förledet ”faktor” vilket syftar på produktionsfaktorerna som är ett begrepp inom nationalekonomi. Produktionsfaktorerna utgörs av kapital, arbete, och naturresurser – och dessa genererar avkastning/inkomst till dess ägare.

Kapitalägare får avkastning på sitt kapital (t.ex. genom räntor och utdelning). Arbetstagare erhåller lön för sin arbetsinsats. Och naturresurser genererar olika typer av avkastning beroende på vilken typ av naturresurs det är (t.ex. skog ger virke, åkermark ger grödor, gruvor ger malm).

Detta är ett begrepp som används inom nationalekonomi, makroekonomi, och nationalräkenskaper. Faktorinkomster är dessutom en del av landets bytesbalans (tillsammans med handelsbalans, tjänstebalans, och löpande transfereringar). Viktigt att komma ihåg är att löner som har intjänats utomlands och förs tillbaka in i landet räknas till löpande transfereringar.

Faktorinkomster på engelska

Factor income

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 81% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.