Vad är en emittent?

En emittent är en institution som ger ut (emitterar) ett värdepapper (t.ex. ett bolag som ger ut en aktie, eller en bank som ger ut ett certifikat).

Bolag som vill ta in mer kapital till verksamheten genomför en emission där de emitterar nya aktier.

Banker eller andra finansiella institut som ger ut värdepapper brukar ofta se till att det finns både köp- och säljkurser i dess värdepapper. Detta gör det möjligt för investerare att alltid köpa och sälja dem när börsen är öppen.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Emittentrisk (kreditrisk)

Investeringar innebär en risk, såväl för det värdepapper du investerar i, men även att en specifik emittent inte klarar av att fullfölja sina åtaganden. Hur stor emittentrisken är varierar mellan olika emittenter och beror naturligtvis på flera faktorer.

Om det går riktigt illa för en emittent kan det i slutändan innebära att delar av eller hela investeringen kan gå förlorad, om denna emittent t.ex. skulle gå i konkurs.

Emittent på engelska

Issuer

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.