Vad är dubbel bokföring?

Dubbel bokföring innebär att varje affärshändelse bokförs två gånger i separata konton (debet och kredit). Tack vare detta upplägg är systemet självkontrollerande, vilket minskar risken för att något blir fel.

Är bokföringen korrekt innehåller både debet och kredit exakt samma belopp för respektive affärshändelse som bokförs. Vid summering ska alltså skillnaden mellan debet och kredit alltid vara noll (samma summa på respektive).

Detta är därmed ett bokföringssystem som ser till att bokföringen är internt konsekvent. Vad det innebär enkelt förklarat är att pengar inte kan uppstå eller försvinna utan någon som helst förklaring. Men det kan såklart uppstå fel i bokföringen trots detta system, t.ex. genom att fel belopp matas in eller att fel konto i bokföringens kontoplan används.

I västvärlden är det här det vanligaste bokföringssystemet, vilket beror på att det blir lätt att hålla koll på bokföringen och följa de olika affärshändelserna. Dubbel bokföring visar företagets tillgångar och skulder, samt intäkter och kostnader. Och när affärshändelser delas upp på olika konton kallas det för kontering.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Historien bakom dubbel bokföring

Dubbel bokföring är verkligen inget nytt fenomen – faktum är att det har en väldigt lång historia.

De tidigaste spåren är från 1200-talet från den islamiska världens bokföring. I västvärlden var det handelsmännen i Florens som på 1300-talet utvecklade den moderna bokföringen. Dubbel bokföring blev dock som störst på 1400-talet i Italien där handeln vid den här tiden fullständigt blomstrade.

År 1494 presenterade den italienske munken Luca Pacioli (också känd som bokföringens fader) en bok där han, som först i västvärlden, presenterade bokföringskonsten. Det är tack vare detta som bokföringssystemet ibland kallas för italiensk bokföring (eller dubbel italiensk bokföring som också förekommer ibland). Begreppen debet och kredit är två ord som härstammar från den här tiden, och hänger alltså med än idag.

Dubbel bokföring på engelska

Double entry accounting

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.