Vad betyder dovish?

Dovish, eller duvaktig på svenska, är de personer som vill ha lägre ränta för att stimulera ekonomin så att tillväxten ökar (och deflation undviks).

Begreppet används ofta i samband när man pratar om USAs centralbank Federal Reserve (FED) som är de som styr räntan i landet. Är FED dovish kan det vara en indikation på att de tänker sänka räntan, eftersom de vill öka tillväxten i ekonomin och skydda mot deflation.

Räntan är kostnaden för pengar, och när det är billigare att låna så kan fler företag göra investeringar, och konsumenterna tenderar då att spendera mer (t.ex. genom kreditkort eller andra typer av lån) – vilket i sin tur leder till ökad tillväxt och inflation.

Dovish är motsatsen till hawkish.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.