Vad är dödsspiralfinansiering?

Dödsspiralfinansiering (även kallat death spiral financing) är en finansieringsform som består av konvertibler och innebär extremt hög risk. 

Börsnoterade bolag kan få in mer pengar till bolaget på ett par olika sätt.

Det kan dels vara genom att ta ett vanligt lån, men även ge ut obligationer eller genomföra en nyemission. Utöver dessa finns det alltså även dödsspiralfinansiering, men det är ingen bra finansieringslösning.

Hur fungerar dödsspiralfinansiering?

Det hela är egentligen ganska enkelt – företaget som vill få in pengar tar ett lån via konvertibler, som är en typ av skuldebrev som kan konverteras till aktier.

Death spiral financing bygger på att bolaget får likvida medel i utbyte mot skuldebrev (konvertibler) som när som helst kan konverteras till aktier. Dessa konvertibler har ofta en kursrabatt, vilket betyder att du inte behöver betala marknadspris för de aktier du väljer att konvertera till.

Oftast när en kreditgivare har omvandlat sina konvertibler till aktier så säljer man snabbt av dessa aktier – och detta leder till den negativa spiral. Eftersom kreditgivaren vanligtvis får en ganska stor mängd aktier så är det inte helt enkelt att sälja dessa. Vilket leder till att kursen kommer pressas ner då utbudet blir mycket större än efterfrågan.

Aktien börjar falla och fler investerare börjar sälja av sina aktier. Sedan fortsätter det så här, vilket tillslut leder till att aktien urholkas och kan tappa stora delar av sitt pris.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Finansieringslösningen minskar i popularitet

Det är från början inte speciellt vanligt att dödsspiralfinansiering används som finansieringsmetod, men den minskar alltså ännu mer i popularitet. Kanske är inte så konstigt med tanke på att det inte är en särskilt bra eller hållbar lösning.

Oslobörsen har t.ex. beslutat sig för att inte längre tillåta att de noterade bolagen använder sig av denna finansieringsform. I Sverige är det flertalet bolaget har valt att antingen pausa eller helt avbryta sin dödsspiralfinansiering.

Dödsspiralfinansiering på engelska

Death spiral financing

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.