Vad är ett depåbevis?

Ett depåbevis är ett värdepapper som motsvarar en aktie i ett aktiebolag, men rent formellt är det alltså inte en aktie. Du får dock ta del av samma kursutveckling (avkastning), och vanligtvis har du samma rösträtt på årsstämman och rätt att ta del av eventuell utdelning.

Utländska aktier som är börsnoterade på Stockholmsbörsen är det via ett svenskt depåbevis (SDB). Detta underlättar för investerare i Sverige att köpa aktien då hela processen blir både enklare och billigare än att köpa den riktiga aktien utomlands.

På engelska kallas depåbevis för depositary receipt. Och det förekommer även andra benämningar, såsom ADR (American Depository Receipts) och GDR (Global Depository Receipts). Den stora fördelen med en GDR är att aktien kan handlas på ett flertal olika utländska börser genom att internationella banker med lokal närvaro ger ut en GDR.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 81% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Finns det några risker?

Det finns egentligen inga större risker att äga depåbevis jämfört med aktier.

Men man bör vara medveten om att det finns både en emittentrisk och en valutarisk.

Emittentrisk innebär att utgivaren (emittenten) kan hamna på obestånd (t.ex. konkurs) och då kan det hända att depåbeviset förlorar sitt värde. Risken för detta är i de flesta fall relativt liten, men det kan ändå vara värt att nämna.

Valutarisk innebär att din avkastning och utvecklingen för depåbeviset påverkas av valutarörelser. Köper du en ADR (amerikanskt depåbevis) har du därmed en valutarisk mot dollarn, vilket kan både öka och sänka din avkastning på investeringen.

Depåbevis på engelska

Depositary receipt

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.