Den svenska utdelningssäsongen

En av de roligaste tiderna på året för dig som kör med utdelningsinvestering och äger svenska aktier drar snart igång, nämligen den svenska utdelningssäsongen. Majoriteten av alla bolag på Stockholmsbörsen delar ut sin årliga utdelning under våren, och därmed blir det ett enormt stort pengaregn över aktieägarna.

Det beräknas bli omkring 258 miljarder kronor som bolagen på Stockholmsbörsen delar ut i år, enligt FactSet. En hel del pengar med andra ord!

När det gäller amerikanska aktier, som är populärt bland många svenska investerare, är det inte lika speciellt med ”utdelningssäsong” eftersom bolag på andra sidan vattnet vanligtvis delar ut kvartalsvis (och inte enbart en gång per år som de svenska bolagen). Det skapar ett jämnare kassaflöde för bolaget och aktieägarna, och påverkar inte aktiekursen lika mycket varje gång (aktiekursen ska ju i teorin sjunka lika mycket som utdelningen är).

Om du äger aktierna i en ISK eller KF skattar du inget på själva utdelningen, men om du äger aktierna i ett Aktie- & Fondkonto så är det 30% skatt på utdelningen. När det gäller utländska aktier så bör du äga dom i en Kapitalförsäkring eftersom du då automatiskt får tillbaka källskatten som dras – vilket annars kan vara en relativt jobbig och tidskrävande process.

Utbildningslänkar:

Andra rekommenderade länkar:

Och under tiden du väntar på att alla dina utdelningar ska trilla in på kontot rekommenderar vi att du tar en titt på vårt utbildningsmaterial om du känner för att utveckla dina kunskaper som investerare. Du behöver ständigt lära dig nya saker, men även fräscha upp gamla kunskaper, om du vill fortsätta att utvecklas och göra bättre investeringar.

Mycket handlar om att hela tiden ta till sig ny kunskap, och sedan omvandla den kunskapen i praktiken och göra investeringar baserat på det man lärt sig och de erfarenheter man har skaffat sig.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.