Den svenska utdelningssäsongen

En av de roligaste tiderna på året för dig som kör med utdelningsinvestering och äger svenska aktier drar snart igång, nämligen den svenska utdelningssäsongen. Majoriteten av alla bolag på Stockholmsbörsen delar ut sin årliga utdelning under våren, och därmed blir det ett enormt stort pengaregn över aktieägarna.

Det beräknas bli omkring 258 miljarder kronor som bolagen på Stockholmsbörsen delar ut i år, enligt FactSet. En hel del pengar med andra ord!

När det gäller amerikanska aktier, som är populärt bland många svenska investerare, är det inte lika speciellt med ”utdelningssäsong” eftersom bolag på andra sidan vattnet vanligtvis delar ut kvartalsvis (och inte enbart en gång per år som de svenska bolagen). Det skapar ett jämnare kassaflöde för bolaget och aktieägarna, och påverkar inte aktiekursen lika mycket varje gång (aktiekursen ska ju i teorin sjunka lika mycket som utdelningen är).

Om du äger aktierna i en ISK eller KF skattar du inget på själva utdelningen, men om du äger aktierna i ett Aktie- & Fondkonto så är det 30% skatt på utdelningen. När det gäller utländska aktier så bör du äga dom i en Kapitalförsäkring eftersom du då automatiskt får tillbaka källskatten som dras – vilket annars kan vara en relativt jobbig och tidskrävande process.

Utbildningslänkar:

Andra rekommenderade länkar:

Och under tiden du väntar på att alla dina utdelningar ska trilla in på kontot rekommenderar vi att du tar en titt på vårt utbildningsmaterial om du känner för att utveckla dina kunskaper som investerare. Du behöver ständigt lära dig nya saker, men även fräscha upp gamla kunskaper, om du vill fortsätta att utvecklas och göra bättre investeringar.

Mycket handlar om att hela tiden ta till sig ny kunskap, och sedan omvandla den kunskapen i praktiken och göra investeringar baserat på det man lärt sig och de erfarenheter man har skaffat sig.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.