Degiro omdöme – Är Degiro bra? 

Degiro omdöme

Degiro är en prisbelönt mäklare som erbjuder värdepappershandel via börser från över 25 länder. Med brett utbud och låga priser är Degiro förstavalet för många svenska day- och swingtraders. Eftersom handel inte kan ske inom ISK är det inte en mäklare för långsiktiga investering i svenska aktier. 

Vårt totalbetyg: 2,5 av 5

💡 Kika även in vår jämförelse av nätmäklare, där hjälper vi dig att jämföra och hitta den bästa nätmäklaren.

img_not_found
2.5 out of 5.0 stars
    • Över 2 miljoner kunder i världen
    • 10 kr i courtage på svenska aktier
    • 1 euro i courtage för USA-aktier
    • Brett utbud av instrument & aktier

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK & KF

Nej

Minsta insättning

1 kr

Degiro passar för dig som…

Degiro passar för dig som vill handla aktier, obligationer, ETF:er och derivatinstrument från andra börser än de nordiska. Exempelvis erbjuds handel från börser i Europa, Nordamerika, Asien och Oceanien. 

Utbudet av värdepapper att handla med är imponerande stort och detta ofta till en av marknadens lägsta priser. Med fast courtage blir Degiro dessutom extra fördelaktigt för dig som handlar med lite större handelsposter. 

Handla värdepapper från över 25 länder och 4 världsdelar

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Öppna konto och börja investera

Öppna ett konto hos Degiro genom att klicka på ”Skapa konto” högst upp på Degiro.se. Ange mailadress, användarnamn och lösenord. Ett bekräftelsemail skickas därefter ut. Klicka på länken i mailet för att logga in och fortsätta din registrering. 

Ange personuppgifter och ladda hem appen för att i appen verifiera din identitet. Detta sker genom att foto på pass eller ID-kort laddas upp i appen. Till sist behöver ett par frågor besvaras kring den egna ekonomin, sparande och kunskapsnivå inom investeringar. 

Insättning av pengar kan sedan ske via banköverföring eller Trustly Direktöverföring. Genom att välja Trustly kommer pengarna att finnas på kontot inom några minuter.  

Investering kan nu ske i allt från aktier till optioner från ett stort antal internationella börser. Videon nedan visar hur du köper aktier hos Degiro. 

Utbud och handelsalternativ

Degiros styrka är dess mycket stora utbud av aktier och andra värdepapper att handla i. 

Aktier – Investera i aktier från över 25 länder, däribland Sverige, Storbritannien, USA, Japan och Tyskland. 

ETF – ETF:er (exchanged traded fund) kan köpas från över 20 internationella börser. Via ETF:er kan exponering ske i allt från aktie- till råvarumarknaden. 

Terminer – Investera i terminer, med olika underliggande tillgångar, på över 10 börser. Bland annat kan handel ske mot börser i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och USA. 

Obligationer – Investera i obligationer från ca 5 olika europeiska marknader. 

Optioner & Warranter – I likhet med övriga värdepapper erbjuds options- och warranthandel via flera stora internationella börser. 

Strukturerade produkter – Handla bland annat med turbo, warranter och faktorcertifikat. Värdepapper som kan ha en mycket hög hävstång och därmed hög risk. Dessa kan exempelvis användas för att skapa hög exponering mot en marknad med ett litet tillgängligt kapital. 

Länder där degiro finns 2022
(Karta som visar de marknader som Degiro erbjuder 2022)

Svaghet i utbud

Med ett stort utbud av börshandlade produkter, exempelvis ETF:er och ETC:er, går det att investera i de flesta tillgångar. Detta med allt från vete och olja till koppar och guld. 

Den kategori som däremot är ”svagast” är kryptovalutor. Det finns börshandlade produkter som exempelvis följer bitcoin, ether, solana eller polkadot. Men antalet kryptovalutor som finns tillgängliga att exponera sitt kapital mot är betydligt färre än hos CFD-mäklare och kryptobörser. Flera av dessa börshandlade produkter finns även hos Nordnet.se där de med fördel kan handlas inom ISK

Degiro utbud

Skatt och deklaration

Eftersom det inte går att öppna ISK hos Degiro innebär det att alla vinster beskattas med kapitalvinstskatt, dvs 30 % på eventuell vinst. Du måste då göra en sammanfattning av all handel och rapportera till Skatteverket i inkomstdeklarationen för att därigenom se hur mycket skatt som behöver betalas. 

Att Degiro inte kan erbjuda ISK innebär att de inte är den bästa mäklaren för långsiktig handel med svenska aktier. Det är även något som de själva medger. 

”…medger vi att vi inte är den bästa mäklaren för dig ifall målet för dig är att ha en utdelningsportfölj med svenska bolag.” 

Fördelen sitter istället i det breda utbudet och låga kostnader. 

”Om du däremot är en aktiv trader och investerar i bolag utanför Sverige är kombinationen av våra låga avgifter, tillgången till investeringsmöjligheter över hela världen samt en intuitiv handelsplattform mycket fördelaktig för dig.”

Avgifter och priser

Avgifter och priser hos degio

Degiro har etablerat sig in på svenska marknaden genom att erbjuda mycket konkurrenskraftiga priser. Detta med ett fast courtage per handelstillfälle oavsett handelsvolym. Det gör Degiro fördelaktig vid exempelvis aktiehandel på lite större belopp. 

ProduktAvgift
Aktier USA1 EUR
Aktier Sverige (OMX)5 SEK
ETF (Kärnutbud)0 EUR
ETF (Globala)1 EUR
Optioner0,75 EUR
Terminer0,75 EUR
Uppdaterad 2022-10-10

Kostnaden avserAvgift
Valutaväxling0,25 %
Inaktivitetskostnad0 kr
Uttagsavgift0 kr
Uppdaterad 2022-10-10

🔗 Aktuella priser kan ses här

Degiro har, på flera marknader, marknadens bästa courtage

Svaghet i priser

Generellt har Degiro mycket konkurrenskraftiga avgifter. Men det finns bättre alternativ om investering primärt önskas ske i svenska aktier. Exempelvis erbjuder Avanza.se och Nordnet.se gratis aktiehandel upp till att det finns 50 000 kronor respektive på kontot. Dessutom sker all handel då inom ett svenskt ISK. Som Degiro själv medger är det inte handelsplattformen för långsiktig investering i svenska aktier. 

Bäst mäklare för aktiehandel – flera internationella priser

Degiro har fått flera internationella utmärkelser, främst utifrån att vara bäst mäklare för aktier och ETF:er. Det som ofta nämns är låga avgifter, brett utbud och användarvänlighet. Även i Sverige har Degiro fått uppmärksamhet och en utmärkelse. Nordens största magasin för privatekonomi, Privata Affärer, utsåg Degiro till ”Årets prissänkare” 2015.

Största fördelarna & nackdelarna

Fördelar

Utbudet

Degiro har ett betydligt bredare utbud än de flesta andra mäklarna på den svenska marknaden. Detta framförallt när det kommer till aktier och antalet marknader som handel kan ske på. Önskas investeringar ske i utländska aktier bör Degiro vara ett av de bästa alternativen. 

Prisnivån

När Degiro lanserades på den svenska marknaden var det framförallt ”lägre courtage” som användes som konkurrensfördel. Det är fortfarande en av deras största fördelar och inte minst för de kunder som handlar med lite större belopp. 

Oavsett om investeringar önskas ske i asiatiska aktier eller svenska obligationer är prisnivån mycket konkurrenskraftig. 

Användarvänlighet

Att Degiro vänder sig till både nybörjare och proffs är tydligt. Det är ett tydligt och pedagogiskt upplägg i handelsvyn. Dessutom finns videoklipp som visar hur olika ordrar kan läggas. 

Goda omdömen

Degiro har fått en rad utländska utmärkelser och även en utmärkelse från den svenska ekonomitidningen Privata Affärer. De har även goda omdömen på Trustpilot. 

Nackdelar

Inte alltid ISK-konto

Degiro erbjöd från början svenska kunder att öppna ett investeringssparkonto (ISK). År 2022 stoppades denna möjlighet och de angav bara att det ”för närvarande” inte är möjligt. Att nya kunder inte kan skapa ett ISK, och ta del av kontotypens fördelar, är självklart en nackdel. 

Verifieringsprocessen

Degiro använder inte BankID som enkel verifieringsprocess. Istället behöver bild på antingen pass eller ID-kort laddas upp. Svenskt körkort godkänns inte. 

Inte billigast på svenska aktier

Degiro erbjuder inte någon courtagefri handel vilket Avanza och Nordnet gör. Hos Avanza kan exempelvis nya kunder handla aktier och fonder helt gratis upp till att personen har 50 000 kronor på kontot. 

Engelsk telefonsupport

Degiros telefonsupport är enbart på engelska. Däremot är deras Hjälpcenter på svenska.  

Begränsat utbud av kryptotillgångar

Det går inte att investera direkt i kryptovalutor hos Degiro. Däremot är det möjligt att nå denna exponering via ETF:er utgivna av exempelvis CoinShares, Vectors och 21Shares. Det innebär att antalet kryptovalutor som investering kan ske i är betydligt färre än hos CFD-mäklare. Önskas ett bredare utbud kan detta nås via exempelvis Etoro och IG. 

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Läs även våra artiklar:

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.