Vad betyder contrarian?

En investerare som är contrarian innebär att denne är motvalls – dvs. går emot strömmen, inte tänker och agerar som alla andra på marknaden, och i många fall tar en motsatt position mot vad som är populärt. Detta kan vara väldigt riskabelt (vilket också är därför få gör det), men det kan samtidigt ge en hög avkastning om det faller väl ut.

Detta kan exempelvis innebära att man som contrarian-investerare köper en aktie som ingen (eller väldigt få) köper, eftersom man inser att det trots allt kan vara en bra investering. Men det kan även innebära att man säljer (eller undviker att köpa) en aktie som väldigt många köper, eftersom man har förstått att risken är högre än vad majoriteten av investerarna tror.

En contrarian-investerare försöker helt enkelt identifiera vilket sentiment som råder bland majoriteten av investerarna, och därefter tar man en motsatt position utifrån den analys man har gjort. Det är dock viktigt att påpeka att contrarian inte handlar om att komma på någon jättesmart teori, ha någon unik idé, eller att vara motvalls bara för att. Contrarian handlar snarare om att undvika att dras med i flockbeteende, undvika vanliga och enkla misstag som görs av majoriteten, hitta nya sätt att se på saker och ting, och att utmana sig själv att tänka mer och bättre.

Det förekommer att vissa contrarian-investerare tenderar att vara permabear, men det gäller såklart inte för alla som är contrarian. Men gemensamt för de flesta contrarian-investerare är att de har en sund skepsis till hur gemene man tänker och agerar på marknaden. Principerna bakom contarian-investeringar kan appliceras på enskilda investeringar (t.ex. aktier), specifika branscher, eller hela aktiemarknaden. Contrarian-investering kan ske både i en bull market och i en bear market.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Det är inte enkelt, men det kan löna sig

Contrarian-investering är sällan enkelt, men det är också därför det kan löna sig.

Är man contrarian kan det hända att man tar beslut som inte blir särskilt lyckade, och det kan vara väldigt psykisk påfrestande om man gång på gång inte lyckas få någon framgång med sitt agerande. Detta gör att contrarian som investeringsstil inte är något som passar alla.

Men faktum är att när en contrarian väl lyckas göra en bra investering, eller undvika en populär aktie som sedan faller kraftigt, så tenderar det att ge en väldigt bra avkastning – eftersom det är så få andra som har gjort på ett liknande sätt. Det kan t.ex. handla om att man köpt en aktie som många sålt och tappat hoppet på, som därefter börjar att stiga kraftigt uppåt.

Det är dock väldigt viktigt att man vet vad man sysslar med och har tålamod att låta sin strategi utspela sig när man väljer att vara contrarian. Ibland kan det ta tid innan det blir så som man tänkt sig. Det krävs helt enkelt att man har tillräckligt med mental styrka för att kunna tänka själv och samtidigt gå emot vad majoriteten av investerarna på marknaden säger och hur de agerar.

Contrarian liknar värdeinvestering

Det är lätt att likna contrarian-investering med värdeinvestering då de har ett par gemensamma drag.

Likheterna är att en contrarian, precis som en värdeinvesterare, gillar att investera i undervärderade aktier som är fundamentalt starka. Den typen av investeringar förekommer ofta i samband med större ras på världens aktiemarknader, eller om det kommer en negativ nyhet för en specifik aktie.

Både de som är contrarian och värdeinvesterare letar kort sagt efter skillnader mellan pris och värde för att hitta undervärderade aktier som potentiellt kan vara bra investeringar. Till sin hjälp använder de fundamental analys för att analysera intressanta företag. Oftast finns det en anledning till varför en aktie är lågt värderad och inte är så populär, och då gäller det att försöka bedöma hur stor nedsidan är.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.