CMC Markets omdöme – Är CMC Markets bra? 

CMC markets omdöme och recension

CMC Markets är en stor internationell CFD-mäklare med säte i Storbritannien. De har däremot både kontor i Sverige samt svensk hemsida och support. I likhet med andra CFD-mäklare erbjuds handel i ett stort antal tillgångar. Primärt är det utbudet av valutor och råvaror som är bättre än hos deras konkurrenter. 

Totalbetyg 4 av 5

img_not_found
4.0 out of 5.0 stars

  • CFD:s
  • Plattform översatt till svenska
  • Affärer förtryckta i deklarationen
  • Stort utbud av marknader
  • Gratis teknisk analysplattform

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

Teknisk analys

Ja

Minsta insättning

1 kr

Vi rekommenderar:
Vi på Aktiewiki använder IG.com/sv och Etoro.com/sv när vi handlar CFD:er. Det är de två aktörerna som vi rekommenderar och tycker är bäst.

Läs även vår jämförelse av CFD-mäklare där vi hjälper dig att välja den CFD-mäklaren som passar dig bäst.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

CMC passar för dig som…

CMC Markets passar dig som primärt vill investera i valutapar eller råvaror. Inom dessa två kategorier av tillgångar erbjuds ett mycket brett utbud. Exempelvis finns ca 120 olika råvarualternativ samt över 330 valutapar. Alla tillgångar kan handlas i köp- eller säljpositioner samt med hävstång. 

Utöver valutapar och råvaror erbjuds handel i exempelvis aktier, kryptovalutor och ETF:er. Men ska investeringar ske i dessa tillgångar rekommenderas andra plattformar – vilket förklaras längre ner i texten. 

Till skillnad mot många andra CFD-plattformar rapporteras all handel automatiskt till Skatteverket. Därmed behövs inte egna skatteuträkningar och K4-blankett fyllas i. 

CFD-handel med automatisk skatteuträkning på deklaration

Öppna konto och börja investera

Att öppna ett konto hos CMC Markets är mycket enkelt. Tack vare att demokonto kan öppnas finns möjligheten att testa alla funktioner innan beslut tas om eget kapital ska investeras eller inte. 

1. Gå till CMC Market

Gå till CMC Markets hemsida och välj först om ett livekonto eller demokonto ska öppnas. Länkar till dessa kontotyper finns en bit ner på sidan till vänster. 

öppna konto på cmc markets

Livekonto – Sätt in pengar och investera. Verifiering av identitet krävs och handel sker med insatt kapital. Öppnas livekonto kommer automatiskt ett demokonto även att öppnas. 

Demokonto – Få ett demokonto med 100 000 kronor i låtsaspengar. Någon verifiering krävs inte och eftersom handel sker med låtsaspengar riskerar du inte ditt eget kapital. Öppnas ett demokonto kan uppgradering till livekonto ske senare. 

2. Öppna konto

Börja med att ange mailadress, önskat lösenord, namn och telefonnummer. Se till att CFD-konto är markerat (se bild nedan) då detta konto är betydligt enklare, för nybörjare, att MetaTrader4. Ett mail skickas därefter ut med verifieringskod som behöver anges i registreringsprocessen. 

Registrera på cmc markets

3. Lägg första ordern

Använd sökfunktionen för att söka efter en specifik tillgång. Alternativt kan navigering ske via kategorierna som nås genom att klicka på ”Produkter” i menyn. I videon nedan visas hur en position öppnas i Brentolja men på liknande sätt kan positioner öppnas i andra tillgångar. 

(Så handlar du råvaror hos CMC Markets)

Med demokonto kan olika funktioner provas utan risken att förlora eget kapital

Utbud av handelsalternativ

Hos CMC Markets kan investeringar ske i sex olika tillgångstyper. Detta sker antingen via Cash- eller Forwardkontrakt. 

Cash – Värdet följer värdeförändringen på den underliggande tillgången. Detta utan något slutdatum. För nybörjare rekommenderas cash då det är enklast att förstå dess värdeutveckling oavsett om handel sker med hävstång eller inte. 

Forward – Ett kontrakt som innebär att köp/sälj av en tillgång ska ske till en förutbestämd nivå på en förutbestämd dag. De har därmed ett slutdatum. 

De tillgångar som erbjuds är:

 • Index – Över 80 olika index från börser över hela världen, bland annat Sydafrika, Spanien, USA och Australien. 
 • Råvaror– Över 120 investeringsalternativ inom råvaror med bland annat olja, kakao, kaffe, palladium och guld. Inom denna kategori är utbudet betydligt bredare än hos svenska aktiemäklare. 
 • Valutor – Handla i över 330 olika valutapar med enbart spread som kostnad. 
 • Kryptovalutor – Välj på över 20 olika kryptovalutor. Utbudet är därmed något mindre än hos exempelvis IG och Etoro. 
 • Aktier – Investera i över 10 000 olika aktier från börser över stora delar av världen. 
 • Räntepapper – Utbudet består av över 50 räntepapper. 

I samtliga tillgångar går det att öppna köp- och säljpositioner och hävstång erbjuds på olika nivåer beroende på tillgångsslag. 

(Så spekulerar du i nedgång med CFD:er)

Gällande utbud har CMC Markets framförallt en stor fördel i de tre första kategorierna som nämns ovan, dvs. index, råvaror och valutor. De erbjuder ett betydligt större utbud än svenska aktiemäklare och även många andra CFD-mäklare. 

Handla i över 120 olika råvarualternativ och 330 valutapar

utbud hos cmc markets

Svaghet i utbud

Den kategori som CMC Markets är svagare på, än dess konkurrenter, är kryptovalutor. Bland annat ges tillgång till större utbud hos Etoro och IG. Dessutom är utbudet svagt inom svenska aktier men som beskrivs nedan bör inte svenska aktier handlas hos denna mäklare. 

Skatt och deklaration

En fördel med CMC är att någon K4-blankett inte behöver fyllas i vid deklaration. All handel rapporteras nämligen automatiskt till Skatteverket vilket innebär att vinst/förlust är förifyllt på deklarationen. Det är en stor fördel då K4-blanketter kan vara svåra att fylla vid CFD-handel. 

”om du har handlat med CFD-kontrakt hos CMC Markets, IG Markets eller Skilling behöver du inte redovisa detta på bilaga K4” / Skatteverket.se

En nackdel är däremot att handel inte kan ske inom ISK, något som framförallt är fördelaktigt om handeln resulterat i vinster. 

Avgifter

Vilka avgifter som uppkommer beror på vilka tillgångar som handel i samt under hur lång tid positionerna hålls öppna. 

Spread: 

Exempel på spread är följande:

 • EUR/USD: 0,7 punkter
 • Index Germany 40: 1 punkt
 • Ethereum: 4,5 punkter
 • Bitcoin: 80 punkter
 • Guld: 0,3 punkter
 • Crude Oil Brent: 2,5 punkter

När en position öppnas presenteras aktuell spread tydligt. 

Innehavskostnad:

Om en position hålls öppen längre än till 17:00 (New-York tid) dras en innehavskostnad som motsvarar ett par procent på årsbasis. Per dygn är det alltså en mycket liten kostnad. På kryptovalutor är däremot innehavskostnaden betydligt högre. På bitcoin/USD är det 0,0959% per dygn – vilket är högt.  

Courtage

Vid handel med CFD:er, med aktier eller ETF:er som underliggande tillgång, betalas ett courtage vid varje handelstillfälle. På övriga tillgångar betalas inget courtage. Hur stort courtaget är beror på i vilket land som den ursprungliga aktien handlas. Nedan visas ett par exempel:

LandCourtageLägsta nivå
UK0,08 %9 GBP
USA9 USD9 USD
Spanien0,08 %9 EUR
Sverige0,04 %49 kr

Inaktivitetsavgift: Vid inaktivitet i minst 12 månader dras 100 kr i avgift per månad fram till att aktivitet återupptas. Något negativt saldo kan däremot inte uppstå.

Betala enbart spread vid handel i valutor, råvaror och index

Svaghet i priser

Med 49 kronor som lägst courtage, samt ingen handel inom ISK, är inte CMC Markets inte en bra mäklare för handel i svenska aktier. Dessa investeringar kan istället ske hos exempelvis svenska nätmäklaren Avanza. 

Hos Avanza.se sker aktiehandel (i svenska aktier) gratis upp till att personen har 50 000 kronor på kontot och därefter som lägst för 1 krona per handelstillfälle. Även Etoro.com/sv kan väljas. Det är en mäklare som erbjuder handel med aktier helt utan courtage. 

CMC markets plattform

Största fördelarna & nackdelarna

Fördelar

✅¨Brett internationellt utbud

I kategorierna index, råvaror och valutor har CMC Markets ett imponerande brett utbud. Som ett exempel erbjuds handel i två olika kaffesorter, utsläppsrätter och lantbruksindex. För de som främst vill investera inom dessa kategorier kan CMC Markets vara ett mycket bra alternativ. 

Automatisk deklaration

CFD-handel hos CMC Markets rapporteras automatiskt till Skatteverket. En stor fördel då någon K4-blankett inte själv måste sammanställas. 

Svensk support & guider

Svensktalande tradingssupport erbjuds dygnet runt fem dagar i veckan. Dessutom finns mycket pedagogiska filmer att följa för den som vill ha hjälp på vägen. För nybörjare är dessa guider väldigt fördelaktiga eftersom de visar steg för steg hur olika funktioner nås på plattformen. 

Låg spread

De lägsta nivåerna på spread hittas inom valutapar och råvaror. Även denna punkt visar alltså att CMC Markets kan vara den primära handelsplattformen för personer som framförallt vill handla i dessa tillgångar. 

Vi rekommenderar:
Vi på Aktiewiki använder IG.com/sv och Etoro.com/sv när vi handlar CFD:er. Det är de två aktörerna som vi rekommenderar och tycker är bäst.

Läs även vår jämförelse av CFD-mäklare där vi hjälper dig att välja den CFD-mäklaren som passar dig bäst.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Nackdelar

Ingen handel inom ISK

Det är inte möjligt att öppna ISK hos CMC Markets. Vid investeringar som kan ske via den svenska börsen bör alltså konto hos exempelvis Nordnet eller Avanza vara mer fördelaktigt. 

Hög dygnsavgift på kryptovalutor

Dygnsavgiften på 0,0959 %, vid handel i bitcoin/USD, är mycket hög. Det innebär en årlig ränta på över 30 %. Ett billigare sätt att investera i den kryptovalutan är att köpa certifikat på Avanza, inom ISK, och betala årlig förvaltningsavgift på 0 – 2,5 %. 

Dyrt med aktier

Önskas investeringar ske i svenska aktier är Nordnet eller Avanza ett bättre alternativ. Detta utifrån att de både har lägre nivå på lägsta courtage samt att handel kan ske inom ISK. Med lägsta courtage på 50 – 100 kronor vid handel med utländska aktier finns även billigare mäklare att välja. 

CFD-handel kan upplevas svårare

CFD-handel skiljer sig mot traditionell aktie- och certifikathandel. Var noga med att du förstår hur dessa finansiella instrument fungerar innan investeringar sker. Detta för att inte skapa onödigt hög risk.  Använd gärna demokonto i början. 

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.