Vad är en bull market?

En bull market innebär att trenden på marknaden är positiv (aktiemarknaden går upp) och att investerarna är optimistiska inför framtiden. Aktiekurserna stiger och de flesta tycks tjäna pengar på aktier.

Man brukar vanligtvis säga att det är en bull market om marknaden har stigit över 20 procent, och gärna utsträckt över en period av minst två månader. Det förekommer att man använder begreppet ”hausse” under en bull market.

Den svenska översättningen på begreppet är kort och gott ”tjurmarknad”. Namnet bull eller tjur kommer från att tjuren stångar sina horn uppåt, vilket då kan symbolisera en positiv och stigande trend på marknaden.

Tjurmarknader kan alltså definieras som en period av stigande priser med omfattande optimism bland investerarna. Begreppet används ofta när man pratar om aktiemarknaden, men även andra typer av tillgångar (såsom fastigheter, råvaror, eller valutor) kan ha tjurmarknader också.

Vad kännetecknar en bull market?

Det finns ett par saker som är tydliga i en bull market eller tjurmarknad.

Tjurmarknader kännetecknas av utbredd optimism och tilltro till marknaden. Positiva nyheter fortsätter att driva aktiekurserna uppåt, medan negativa nyheter snabbt glöms bort.

Det finns en stark efterfrågan på aktier, medan tillgången inte är lika stark. Detta beror på att det är många som vill köpa eftersom priserna ser ut att fortsätta stiga. Medan det är få som vill sälja, just eftersom priserna ser ut att stiga. Detta resulterar i att aktiekurserna stiger.

En bull market sker vanligtvis under tidsperiod när ekonomin är stark eller återhämtande. Det tenderar också att vara en bra BNP-tillväxt samtidigt som arbetslösheten i ekonomin minskar, samtidigt som företagen tjänar mer pengar.

Antalet börsnoteringar (IPO), alltså bolag som vill notera sina aktier på börsen, tenderar att öka och vara på relativt höga nivåer. Det beror på att när vi befinner oss i en bull market brukar bolagen värderas högre, vilket är gynnsamt för de som börsnoterar ett bolag eftersom de får mer betalt.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Vad är motsatsen till en bull market?

Motsatsen till bull market är bear market, som alltså används för att beskriva en fallande och negativ marknad.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.