Bolagets affärsidé är en central del

Det är viktigt att du känner till bolagets affärsidé om du vill investera i aktier. Detta innebär konkret att du behöver veta vad de har för verksamhet och hur de tjänar pengar.

Du måste veta detta för att kunna bestämma dig för om du ska investera i bolaget eller inte. Om du inte vet deras affärsidé och hur deras verksamhet fungerar, hur ska du då kunna bedöma om bolaget potentiellt är en bra investering?

Vad är en affärsidé?

Bolagets affärsidé är kärnan i hela maskineriet. I affärsidén beskriver bolaget vad de gör, vem de gör det åt, och hur de gör det. Det ska framgå hur bolagets verksamhet genererar intäkter och i slutändan även vinst till aktieägarna.

En affärsidé är vanligtvis relativt kort och koncis. Detta för att att det ska vara enkelt att förstå vad bolaget faktiskt sysslar med. Bolag med komplicerade affärsidéer kan vara svårare att förstå vilket kan öka risken på din eventuella investering eftersom du har haft svårt att få en uppfattning om vad de har för verksamhet.

Analysera bolagets affärsidé

Du bör gå igenom bolagets affärsidé och bedöma saker så som framtidsutsikter (t.ex. om de hotas av ny teknik), vilka konkurrenter det kan finnas och hur stora hot de är, om det är ett rimligt och hållbart upplägg att bedriva verksamheten på, och så vidare.

Detta behöver inte vara varken svårt eller komplicerat. Men du behöver iallafall ha både en grundläggande förståelse för vad bolaget faktiskt sysslar med. Försök sedan bilda dig en uppfattning om vad du tror om affärsidén och om den är hållbar på lång sikt eller inte.

Warren Buffett ger dig ett klokt råd

En av världens mest framgångsrika investerare, Warren Buffett, är en mycket skicklig affärsman och investerare och han vet verkligen vad han pratar om – vilket gör att det kan vara smart att ta till sig av det han säger.

Never invest in a business you cannot understand.

– Warren Buffett


Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet är helt gratis och skickas ut ca 1-2 gånger per månad.

Du får även e-boken Aktiewiki Toolkit när du prenumererar.