Vad är binära optioner?

Binära optioner är ett finansiellt instrument som följer en underliggande tillgång (t.ex. en aktie, valuta, råvara, eller index). Några andra vanliga namn är över/under option, allt-eller-inget-option, digital option, samt binary options och Fixed Return Options (FRO) på engelska.

Dessa optioner innebär en väldigt hög risk då man kan förlora hela sitt kapital. De är helt enkelt binära, dvs antingen gör du en stor vinst eller så förlorar du allt du har investerat.

Köper du en binär option äger du inte den underliggande tillgången (t.ex. en aktie), utan du spekulerar enbart i hur priset kommer att utvecklas (uppåt eller nedåt). Lyckas man få rätt i sin spekulation får man en avkastning på mellan 70-90% efter avgifter beroende på mäklare. Får du fel i din bedömning förlorar du alltså hela ditt kapital.

Binära optioner används ofta för att marknadsföra olika former av bluffar. De lockar med att man kan tjäna otroligt mycket pengar på kort tid utan speciellt mycket arbete. Och det låter väl fantastiskt? I teorin är det säkert möjligt, men i praktiken är det mycket svårt, och många som handlar med binära optioner förlorar hela sitt kapital.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Binära optioner är förbjudet i EU

Det är numera (sedan april 2018) förbjudet att handla med binära optioner inom EU, detta efter att ESMA (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) bestämt detta. Företag får helt enkelt inte längre marknadsföra, erbjuda, och engagera i handel av binära optioner.

Vi rekommenderar därför att man istället läser på om aktier och fonder så att man kan investera sina pengar på ett långsiktigt hållbar sätt.

Hur fungerar dessa optioner?

Konceptet kring binära optioner är relativt enkelt att förstå.

Man väljer en underliggande tillgång, hur mycket pengar man vill spekulera med, bestämmer tidsram, och väljer om man tror att priset ska gå upp eller ner.  Har man rätt i sin spekulation får man en förutbestämd summa som avkastning. Och har man fel förlorar man hela sitt investerade kapital (dock inte mer än så, vilket är tur).

Det går kort sagt ut på att du ska satsa på ett av två möjliga utfall: att något inträffar eller att det inte gör det.

En överoption innebär att man satsar på att tillgångens pris ska vara på en bestämd prisnivå vid en förutbestämd tidpunkt. Och tvärtom innebär en underoption att priset ska vara under en bestämd nivå vid en viss tidpunkt.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.