Vad är apportegendom?

Apportegendom är en tillgång som tillförs i samband med att ett nytt aktiebolag (AB) bildas.

Det kan vara en materiell tillgång (t.ex. maskiner, fastigheter, varulager) eller en immateriell tillgång (t.ex. patent eller varumärkesrättigheter).

När ett nytt aktiebolag bildas krävs det ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Det vanligaste är att det består av enbart likvida medel som sätts in på företagets bankkonto. Men företaget kan även tillföras en apportegendom för motsvarande summa.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Det måste vara en relevant tillgång

Företaget kan enbart använda relevanta tillgångar som apportegendom. Med relevanta menas att företaget ska ha någon nytta av den. Det går därmed inte att ta med vad som helst som tillgång vid skapandet av ett aktiebolag.

Ska du starta ett café kan exempelvis en dyr kaffemaskin användas som apportegendom. Den behövs för att du ska kunna brygga kaffe och bedriva din verksamhet.

Apportegendomen behöver som sagt vara till nytta för företaget och vara relevant sett till den verksamhet företaget ska bedriva.

Apportegendom måste värderas

För att en apportegendom ska godkännas som aktiekapital krävs det en värdering och ett undertecknat yttrande från en auktoriserad revisor.

Värdering av tillgångar är inte alltid det lättaste, iallafall inte när det gäller immateriella tillgångar. Det kan vara svårt att veta exakt vad ett patent bör värderas till.

Men för materiella tillgångar är det marknadspriset som gäller, dvs summan du skulle få om du sålde tillgången på marknaden idag.

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.