Apportegendom är en tillgång som tillförs i samband med att ett nytt aktiebolag (AB) bildas.
Det kan vara en materiell tillgång (t.ex. maskiner, fastigheter, varulager) eller en immateriell tillgång (t.ex. patent eller varumärkesrättigheter).
När ett nytt aktiebolag bildas krävs det ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Det vanligaste är att det består av enbart likvida medel som sätts in på företagets bankkonto. Men företaget kan även tillföras en apportegendom för motsvarande summa.
Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ Hos Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ Hos Etoro.com/sv handlar du alltid aktier helt courtagefritt. Där kan du dessutom handla olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre
Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 81% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.
Det måste vara en relevant tillgång
Företaget kan enbart använda relevanta tillgångar som apportegendom. Med relevanta menas att företaget ska ha någon nytta av den. Det går därmed inte att ta med vad som helst som tillgång vid skapandet av ett aktiebolag.
Ska du starta ett café kan exempelvis en dyr kaffemaskin användas som apportegendom. Den behövs för att du ska kunna brygga kaffe och bedriva din verksamhet.
Apportegendomen behöver som sagt vara till nytta för företaget och vara relevant sett till den verksamhet företaget ska bedriva.
Apportegendom måste värderas
För att en apportegendom ska godkännas som aktiekapital krävs det en värdering och ett undertecknat yttrande från en auktoriserad revisor.
Värdering av tillgångar är inte alltid det lättaste, iallafall inte när det gäller immateriella tillgångar. Det kan vara svårt att veta exakt vad ett patent bör värderas till.
Men för materiella tillgångar är det marknadspriset som gäller, dvs summan du skulle få om du sålde tillgången på marknaden idag.