Vad är en ankarinvesterare?

En ankarinvesterare är vanligtvis en stor investerare, t.ex. ett riskkapitalbolag eller en fond, som köper en stor andel av ett bolag som ska börsnoteras (t.ex. på Stockholmsbörsen). Ibland tecknar ankarinvesterare aktier till samma pris som allmänheten (ett bra tecken), och ibland kan de få en liten rabatt för att bolaget ska locka in dem som investerare.

När ett bolag börsnoteras så är det möjligt för allmänheten att köpa och sälja aktier i det bolaget. Detta är något som sker då och då och vanligtvis ökar mängden börsnoteringar när det råder goda tider i ekonomin och på börsen. Anledningen till det är att man då kan värdera bolaget högre och därmed kan ägarna tjäna mer pengar. Men det innebär också att det finns gott om kapital på marknaden. Och det är positivt om man behöver göra en nyemission för att ta in mer kapital längre fram.

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital när du handlar. Andra avgifter tillkommer. Läs mer på etoro.com/trading/fees.

Är det viktigt med en ankarinvesterare?

Det kan vara en bra idé att hålla utkik efter ankarinvesterare om man letar efter börsintroduktioner att eventuellt investera i. Anledningen är att dessa investerare har gjort noggranna analyser, och har de har därmed en bra koll på bolaget.

En ankarinvesterare är kort sagt ett gott tecken på att det kan vara en bra investering. Det kan ge en fingervisning om att det eventuellt kan vara smart att köpa det bolaget. Men det är däremot ingen garanti för att det ska bli en bra investering. Ankarinvesterare kan också ha fel, göra dåliga investeringar, och få en låg/negativ avkastning – precis som alla andra.

Oavsett om det är ankarinvesterare med eller inte bör du därmed göra en ordentlig fundamental analys. Se till att du följer din investeringsstrategi och tar kloka och rationella investeringsbeslut.

Ankarinvesterare på engelska

Cornerstone investor

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.