Vad bör man välja: aktier eller fonder?

När du vill börja spara och investera är det viktigt att du vet vart du ska placera dina pengar, och huruvida det ska vara i aktier eller fonder.

Det finns både fördelar och nackdelar med respektive sparform, och det gäller därför att du har koll på vad dessa för- och nackdelar är och hur du ställer dig till dem så att du kan ta ett bra beslut utifrån din livssituation.

Du behöver naturligtvis även veta skillnaden mellan aktier och fonder för att du ska bestämma dig för om du ska placera i aktier eller fonder, så vi kommer därför att gå igenom vad de är för något.

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag, vilket kort sagt innebär att du äger en liten del av ett bolag.

Aktieägarna har rätt till bolagets vinst (genom utdelning), men har inget personligt ansvar för bolagets åtaganden eller skulder. Ägarna har även rätt att närvara på bolagets årsstämma (högsta beslutande organet i ett aktiebolag).

Vad är en fond?

En fond är som en korg full av många olika aktier, som du äger tillsammans med massor av andra investerare. Det finns även fonder som äger andra typer av tillgångar (obligationer, råvaror, osv).

När du placerar dina pengar i en fond köper du alltså andelar av fonden och dess tillgångar, och du har därefter rätt att ta del av fondens tillgångar och vinster (motsvarande din ägarandel i fonden).

Fonder kan skötas av professionella fondförvaltare (aktiv förvaltning) eller en dator (passiv förvaltning), och varje år kostar fonden en viss avgift (omkring 0,2 – 1,5% av kapitalet).

Aktier – fördelar och nackdelar

Vi har här nedanför listat ett par fördelar med aktier, men även ett par nackdelar.

Fördelar med aktier

 • Låga kostnader
 • Du har kontroll över vad du investerar i
 • Möjlighet att få högre avkastning
 • Du slipper betala en årlig förvaltningsavgift
 • Du har full kontroll över köp och sälj
 • Du kan välja bort aktier som du inte gillar
 • Det finns inga begränsningar vad du får eller inte får investera i
 • Du kan investera i mindre bolag (vilket vissa fonder inte får)
 • Du har möjlighet att gå på bolagets årsstämma
 • Du får en bättre förståelse för ekonomi i allmänhet

Tre snabba tips innan du läser vidare:
⭐ På Avanza.se handlar du aktier & fonder helt courtagefritt så länge du har max 50k på ditt konto.
⭐ På IG.com/sv kan du öppna ett konto & följa världens marknader i realtid 24/7. På deras app & plattform kan du även göra teknisk analys samt gå lång/kort på världens marknader med valbar hävstång via CFD:s.
⭐ På Etoro.com/sv kan du handla aktier, olika sorters valutor, råvaror, index osv med valbar hävstång.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. 51% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Aktiesparande innebär låga kostnader

Det är generellt sett billigare att investera i aktier jämfört med att köpa fonder. När du köper (och säljer) aktier betalar du en avgift som kallas för courtage, så gör du inga affärer alls betalar du inget (till skillnad från en fond där avgiften dras varje år oavsett vad du gör).

Nätmäklarna erbjuder väldigt lågt courtage och förmånliga villkor för dig som vill investera i aktier, så det är faktiskt både väldigt enkelt och billigt att komma igång.

Du har kontroll över vad du investerar i

När du sätter ihop din portfölj kan du välja exakt vilka bolag du vill investera i, samt vilka bolag du inte alls vill äga och placera dina pengar i. Du kan enkelt välja ut de bolag som du själv gillar och förstår dig på.

Nackdelar med aktier

 • Det är hög risk
 • Det krävs mer tid, energi, och arbete för att hänga med och välja specifika bolag
 • Du får ingen riskspridning om du köper en enskild aktie (bortsett från investmentbolag)
 • Du behöver agera vid ev. nyemissioner och uppköp
 • Investerar du små belopp kan avgifterna blir stora i relation det investerade beloppet

Aktiesparande innebär hög risk

Det är visserligen en sanning med modifikation, men faktum är att det är mer riskfyllt att investera i enskilda aktier än vad det är att köpa en fond. Du får ingen riskspridning när du köper aktier i ett enskilt bolag eftersom du bara äger en andel av ett specifikt bolag, bortsett från om du köper ett investmentbolag (som i sin tur äger flera andra bolag – nästan som en fond).

Aktiesparande kräver mer tid, energi, och arbete

Du behöver generellt sett ha ett större intresse om du ska investera i aktier eftersom det kommer kräva att du lägger ner mer tid, energi och arbete – både för att hänga med i börsens och aktiernas rörelser, men också för att välja ut de bolag som du ska investera i.

Aktier passar därför bäst för de som verkligen brinner för att hänga med i marknaden, läsa på om olika bolag, och sedan analysera och värdera intressanta bolag och aktier.

Lästips:
Stor guide: aktier för nybörjare
Köpa aktier – hur gör man för att handla aktier?

Fonder – fördelar och nackdelar

Vi har här nedanför listat ett par fördelar med fonder, men även ett par nackdelar.

Fördelar med fonder

 • Det är enkelt och smidigt att månadsspara
 • Stor riskspridning eftersom en fond äger många olika aktier
 • Fondförvaltaren sköter allt arbete åt dig så att du slipper
 • Du kan börja med väldigt små belopp (så lite som 100 kr funkar)
 • Det kräver inte lika mycket tid, energi, och arbete från din sida
 • Är fondförvaltaren duktig kan du få en högre avkastning än index

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Det är enkelt och smidigt att månadsspara

Du kan väldigt enkelt komma igång med ett (helt automatiskt) månadssparande i fonder, och du kan börja med så lite som 100 kronor. Det kostar inte något extra förutom de pengar som du väljer att spara – det enda du betalar är fondens förvaltningsavgift.

Du får en stor riskspridning bland fondens aktier

Fonder placerar i ett stort antal olika aktier vilket gör att du får en bred riskspridning på din investering och påverkas därför inte lika mycket om ett eller ett par aktier skulle utvecklas dåligt. Det bästa är att du inte behöver speciellt stort kapital för att få en så stor riskspridning, vilket är i princip omöjligt om du köper enskilda aktier.

Det krävs inte så mycket tid, energi, och arbete från din sida

Fonder är en bekväm sparform eftersom du låter en professionell fondförvaltare (vars jobb är att investera pengar) ta investeringsbesluten när det gäller vilka bolag som fonden ska köpa och sälja. Du kan sätta in en slant i en fond och luta dig tillbaka om du så vill.

Nackdelar med fonder

 • Höga fondavgifter
 • Du har mindre kontroll när det gäller vilka bolag som pengarna placeras i
 • Du har sämre inblick i vilka bolag som finns i fonden

Det är höga fondavgifter

Fonder kan ibland ha väldigt höga avgifter (förvaltningsavgift), även om de på senare år har blivit billigare överlag. Det är ju någon eller några förvaltare som sköter fonden, och det är knappast gratis. De ska ha lön och fondbolaget vill ju gärna gå med vinst på fondförvaltningen.

Det finns fonder som kostar omkring 1,5 – 2% per år i förvaltningsavgift, och vissa mer än så. Det låter kanske inte som att det är så farligt, men sparar du långsiktigt blir det väldigt stora summor som försvinner bort i avgifter.

Du har mindre kontroll

Fonderna förvaltas av en eller flera personer som bestämmer precis vilka bolag fonden ska äga, och du har ingen som helst möjlighet att påverka deras beslut. Detta gör att de kanske köper ett bolag du inte skulle köpt, eller säljer ett bolag som du kanske skulle vilja behålla.

Lästips:
Stor guide: fonder för nybörjare
Köpa fonder – hur gör man för att spara i fonder?

Kombinera aktier och fonder – En bra strategi?

Du bestämmer helt och hållet själv hur du väljer att investera dina pengar, och huruvida du ska äga aktier eller fonder. Du kan naturligtvis ha både aktier och fonder om du vill det – det är ingen som hindrar dig.

Det går alltså alldeles utmärkt att kombinera dessa två.

Är du nybörjare när det gäller aktier och fonder kan det vara en bra idé att börja lite försiktigt. Det kan därför vara smart att börja med mestadels fonder i ditt sparande, och när du blivit lite mer varm i kläderna och känner att du börjar förstå allt mer kan du börja investera i aktier.

Men om du är väldigt intresserad och tycker det här med investeringar är kul finns det egentligen ingen anledning att vänta med att investera i aktier. Du kan köra igång direkt, men ta försiktiga steg framåt och ha inte för bråttom.

Hur fungerar utdelning i aktier och fonder?

En utdelning förekommer när bolag går med vinst och bestämmer sig för att dela ut en del av vinsten till sina ägare.

Alla aktieägare får ta del av utdelningen, om det inte finns några specifika villkor (vilket det sällan är), och det innebär alltså att du får utdelning både om du äger aktien direkt eller om du äger aktien indirekt via en fond.

Majoriteten av alla fonder väljer, av skatteskäl, att behålla utdelningarna som de får från de olika bolagen. Och detta innebär att fondens andelsvärde ökar istället för att du får pengar inbetalda på ditt konto.

Du får alltså utdelning från bolag även om du äger dem via en fond, men du får inte pengarna insatta på ditt konto (istället ökar fondens värde).

 • Du äger aktien = Utdelningen betalas in till ditt konto
 • Du äger fonden = Utdelningen betalas in till fonden

Det är egentligen inte så svårt. Och det viktiga att komma ihåg är att utdelningen kommer dig till gagn oavsett om du äger aktier eller fonder – det spelar alltså ingen roll (förutsatt att bolagen väljer att dela ut givetvis).

💡 köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.seNordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är helt gratis att öppna kontot hos alla tre

Foto av författare
Joakim Ryttersson ansvarar för det redaktionella innehållet på Aktiewiki.se. Joakim har över 20 års erfarenhet av olika typer av investeringar. Han har stor erfarenhet av både långsiktig och kortsiktigt handel på börsen där både teknisk- och fundamental analys används för att hitta rätt investeringar.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.